Дългоочакваният Закон за социалните услуги, който трябваше да влезе в сила от 1 януари 2020 г., се отлага с 6 месеца. Причината - масова дезинформация за отнемане на деца, протести срещу това, критики от Светия синод и недоволство, че се дава по-детайна възможност на неправителствения сектор да участва в социалните дейности. Отлагане поискаха от "Обединени патриоти", а "Атака" искаше отмяна на закона. БСП се съгласи с първите, а ГЕРБ - въпреки че официално твърди, че подкрепя дългоочакваните от хората в нужда промени, се съгласи с отглагането с мотив, че "текстовете разединяват хората" и трябва повече време за разяснения. 

Това е резулатът от работата на Народното събрание днес в последния пленарен ден преди коледната ваканция. По време на дебатите се разбра и друго - от БСП възнамеряват да сезират Конституционния съд по спорни текстове от закона. Същото се случи и с Истанбулската конвенция преди година, която бе обект на не по-малко манипулативни твърдения за съдържанието й - само че маневрата с Конституционния съд бе използвана от ГЕРБ. 

От "Атака" развиха отново идеята си как законът е вреден, допускал неправителствени организации да изземат социалните функции на държавата, застрашава децата и традиционното семейство и т.н.

Оказа се, че макар не така крайни, на подобно мнение са и представители на БСП. Кристиан Вигенин също обясни с изказването си, че не трябвало неправителственият сектор да върши държавни услуги. Нещо повече - в текстовете на закона имало такива, които "засегнаха един вече оголен нерв – привързаността на българина към семейството и към детето като върховна ценност". 

Вигенин от името на партията си се обяви против "възприемането на вносни модели" в законодателството, които "превръщат грижата за децата в доходен бизнес за частни национални и чуждестранни доставчици на услуги и трасират поредно оттегляне на държавата от присъщи само и единствено на нея функции". Той говори и за "дефиниране на специфичния национален модел на защита на децата".

"От години се налага чужд на българското общество модел, който разглежда детето просто като индивид, а не като неразделна част от семейството; най-добрата и първа грижа за детето в риск е не то да бъде иззето или изолирано от семейството, което често го травмира тежко, а основните усилия да бъдат насочени към подкрепа на семейството, за да се справи с трудностите."

Вигенин не обясни кое точно в текстовете на закона го е довело до тези заключения. Заяви обаче, че "народопсихологията у нас е различна от тази на западните ни партньори, някои от вас може да го нарекат изостаналост, провинциализъм, но за българина връзката между поколенията и вътре в едно семейство е много силна, това ни е спасявало в най-трудните времена".

От ГЕРБ пак защитиха закона за социалните услуги, обясниха, че интерпретациите са неверни, но ще подкрепят отгалагено му с цел диалог и разяснения какво съдържат тексовете и каква е целта.

 

Единствено от ДПС се обявиха "за" закона и "против" неговото отлагане, което поставя под въпрос осигурярането на социални услуги. Д-р Хасан Адемов, който е и председател на социалната комисия в парламента, разясни защо аргументите срещу закона са несъстоятелни, припомняйки, че държавата по никакъв начин не финансира пряко неправителствени организации за извършване на социални услуги. Това е само опция, която се използва и сега, когато дадена администрация - например общините, които най-често доставят социални услуги - нямат нужния капацитет. Той обясни и как спрямо настоящото законодателство по отношение и на социалните услуги, и на политиките спрямо децата, разликата е, че сега се предвижда повече контрол. 

"Нова агенция за качеството на социалните услуги, лицензионен режим за абсолютно всички, в това число и за тези, които са регистрирани в други държави от ЕС и европейското икономическо пространство. Държавният бюджет, в това число и държавния бюджет за 2020 година не финансира пряко неправителствените организации", посочи Адемов.

Светлана Ангелова от ГЕРБ заяви, че управляващите са притеснени от протестите на хората, но Законът за социалните услуги не противоречи на семейните ценности. Според нея причина за протестите са извадени от контекст тектове и погрешна интерпетация, но следващите 6 месеца ще бъдат посветени на дискуции и разяснения. 

Социалната министърка Деница Сачева не беше в залата, защото по същото време бе обявена среща с протестиращи срещу закона. 

В крайна сметка Законът за социалните услуги бе отложен с половин година.