Приливът на "свежа кръв" от Канал 3 към Нова тв и превземането ѝ от кадри от тв канала, близък до Делян Пеевски, устремно продължава. Този път на високо ниво. Управителят и програмен директор на телевизията Ива Стоянова се присъединява към екипа на Нова телевизия като генерален директор „Информация“, става ясно от официално съобщение. Досега постът се заемаше от Вяра Анкова.

„Като генерален директор „Информация“ Ива Стоянова ще работи за увеличаване на аудиторния дял на информационните и публицистични формати и ще отговаря за всички проекти на новинарския екип“, се казва още в съобщението на медията.

До момента Ива Стоянова беше управител и програмен директор на Канал 3. През юни тя придоби 90% от акциите на телевизията.

„За мен NOVA е поредно предизвикателство в професията. Благодаря на братя Домусчиеви за поканата да съм част от най-гледаната българска телевизия. Това доверие ме задължава и ангажира да вложа в работата си не само опит и усилия, но и емоция и сърце за запазване на лидерската позиция на NOVA и все по-успешното развитие на медията занапред”, е цитирана да казва самата Стоянова в прессъобщението.

„В професионалния си път, винаги съм създавала и разчитала на сплотен и ефективен екип. Знам, че в NOVA ще срещна точно такъв всеотдаен и качествен екип, с който заедно ще задаваме и следваме високите стандарти на телевизионната журналистика у нас” – добавя тя.

Кариерата на Стоянова в медиите започва във в. "Народен спорт" и "Седем дни спорт". Била е коментатор на спортна гимнастика в телевизия "София кабел". Във визитката ѝ на сайта на Нова телевизия е записано, че е завършила "Журналистика", "Спортен мениджмънт" и "Публичен мениджмънт" и има специализация в CNN.

Както сама посочва, издавала е четири години списанието за тийнейджъри "18"

Преди Канал 3 тя е работила като водещ и репортер в ТВ7. Заедно с Николай Бареков е била водеща на сутрешния блок на канала – "Бодилник". След това става директор на публицистиката в ТВ7.

Преди това е работила в Би Би Ти ("Балкан българска телевизия"). Била е репортер, а по-късно се е издигнала до директор на новините в телевизията. През 2009 г. майката на Пеевски Ирена Кръстева придоби Би Би Ти от Петър Манджуков.

През май 2019 г. Стоянова стана собственик на 90% от Канал 3, която от години е в съзвучие с политиката, която следват и вестниците на Пеевски "Монитор" и "Телеграф". Цената на сделката остана скрита в споразумение, което не е вписано в Търговския регистър. 

Засиленият трансфер на тв кадри от Канал 3 към Нова тв

Назначението на Ива Стоянова е поредният трансфер на тв кадри от Канал 3 към Нова тв. Процесът започна след придобиването на Нова Броудкастинг Груп от  "Адванс Медиа Груп" на братята Домусчиеви. Малко след това  стана ясно, че Миляна Велева става Директор "Новини и актуални предавания" в Нова тв от началото на месец май. 

Велева е кадър на бившата "телевизия на Цветан Василев" ТВ7 и на Канал 3, която неофициално се свързва с депутата от ДПС Делян Пеевски. В миналото е била спортен журналист. Тя е и сестра на вицепремиера и министър на правосъдието в кабинета "Орешарски" Зинаида Златанова.

През септември в Нова тв, която напусна с грандиозен скандал, се върна журналистът Васил Иванов. Той бил поканен от братята Домусчиеви. До този момент Иванов също работеше в Канал 3.  Той е автор на предаване в неделя следобед с мието "Неделята на NOVA". Основната водеща е Мая Костадинова. Тя също дойде от Канал 3, като преди това беше работила в TV7, PRO BG и bTV Action. 

Течеше и обратния процес постепенно Нова тв се освободи от журналистите Генка Шикерова, Миролюба Бенатова, Марин Николов, преди това и от Анна Цолова. Тръгна си и продуцентът Дарина Сарелска. Отстранена бе Силва Зурлева, която участваше в самото създаване на телевизия от края на миналия век. Махната бе и Виктория Бехар, която бе мениджър "Стратегическо развитие". По неофициална информация Бехар е била изгонена, след като е питала дали Миляна Велева има някаква връзка с Пеевски. Оставка от Нова тв подадоха и няколко от продуцентите и водещите лица като Цветомир Семов, Диана Димова, Марина Цекова и Елена Гюрова.

Уволнен от спортния сайт "Гонг" бе Николай Александров, което доведе до напускането на целия екип създал предаването и сайта. Прекратен бе и договорът на изпълнителния директор на "Нет инфо" Христо Христов, който потвърди, че върху журналист от групата се оказва натиск.

 
Преди дни стана ясно, че Илиян Енев, едно от лицата на спорта в каналите на Нова, също вече не е част от медията. Открито се говори и пише, че причина за това е негов коментар по време на мача "Лудогорец" - "Локомотив" (Пловдив) - че е имало дузпа за гостите, а такава не е била отсъдена.