Възможно е, макар и засега да е само хипотеза, случващото се в Националната художествена академия да е първа стъпка към тайно замисляно обединение на три академии по изкуствата – НХА, НАТФИЗ и Консерваторията, заяви пред „Площад Славейков“ проф. Велислав Минеков, който обяви своята кандидатура за ректор на НХА.

Според скулптора във връзка с указания от ЕС да бъде намален броят на висшите учебни заведения в България, няколко министерства неофициално обсъждат план да слеят трите академии, а впоследствие дори да ги поставят изцяло под шапката на Софийския университет.

Финансовите липси в Художествената академия са около 600 хил. лв., твърди проф. Минеков, който през последната седмица подробно разучава счетоводната документация. По думите му, вече е ясно откъде са се формирали. С 330 хил. лв. е намалена държавната субсидия заради по-малката бройка студенти при същия академичен състав. Обещаните от кмета на Бургас за филиала в морския град 200 хил. лв. не са отпуснати, с огромно закъснение са преведени само 30 хил. лв., твърди Минеков.

Анализът на известния ни скулптор показва, че академията се върти в затворен кръг – за да компенсира намаления бюджет, ръководството повишава студентските такси. Повишените такси отказват кандидат-студентите, а това допълнително намалява държавния бюджет.

Проф. Минеков заяви, че е време да бъде променена системата на делегираните бюджети, която е пагубна за управлението на висшите учебни заведения и даде пример с други държави, където бройката на обучаващите се студенти не определя бюджета на вуза. Това помага за повишаване на качеството на обучение, подчерта той, като допълни, че ще преосмисли решението си да се кандидатира за ректор на НХА.

"Площад Славейков"