Хиляди мюсюлмани демострираха в индийската столица Ню Делхи в петък с искане за оставката на премиера националист Нарендра Моди. 

Той предизвика гнева на 14-процентното мюсюлманско население в Индия със закон, който позволява на мигранти немюсюлмани по-лесно да получават индийско гражданство.

Протестите, започнали отпреди две седмици, отначало бяха мирни, но по-късно стигнаха до сблъсъци със силите на реда, които досега взеха най-малко седем жертви и накараха властите да въведат тридневен полицейски час миналия петък.

Законът беше одобрен от парламента на 11 декември. Той позволява на хора дошли от Афганистан, Бангладеш и Пакистан преди 2015 година, по-лесно да придобият индийско гражданство.

Критиците му го смятат за дискриминационен и част от необявен дневен ред на властта да раздели страната по религиозен признак.

Ройтерс отбелязва, че към демонстрацията са се присъединили и далити, общност, която е на дъното на индийската кастова йерархия.

Агенцията отбелязва, че в Утар Прадеш, щата с най-голямо население, властите са арестували 100 души, повечето от които - мюсюлмани, по време на протестите в четвъртък.

Мерките за потушаване на вълненията вкючиха и прекъсване на достъпа до интернет. Те са засега най-сериозното предизвикателство към управлението на Моди.