В началото на тази седмица Бюрото на Европейския парламент - органът, който определя работните правила на институцията - обяви амбициозни екологични цели за следващия парламентарен мандат 2019-2024 година. Това съобщи БТА.

Европейския парламент приема ангажимент за позитивен принос в сферата на устойчивото развитие както политически и законодателно, така и оперативно, се посочва в съобщение на ЕП.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли коментира решението на Бюрото:

"Извънредната ситуация в областта на климата се превърна в един от най-належащите проблеми на нашето време. Това стана ясно на последните европейски избори, в които гражданите поставиха борбата за нашата планета на първо място в списъка с приоритети на ЕС. През последните няколко години Европейския парламент активно работи към намаляването на въздействието си върху околната среда. Всъщност от 2016 г. той е неутрален от гледна точка на въглеродните емисии и ние призоваваме останалите институции на ЕС да последват този пример, за да успеем възможно най-скоро да компенсираме за преките и непреки емисии, които не могат да бъдат намалени. Трябва да продължим да се стремим към това, за да изпълним ангажимента си за непрекъснато подобряване на екологичните си показатели. Тези мерки са стъпка в правилната посока."

Заместник-председателят Хeйди Хаутала, която отговаря за Система за управление на околната среда в ЕП (EMAS), добави:

"Европейският парламент - международна институция, в която работят хиляди хора - е добре позиционирана да бъде лидер в прехода към устойчива, климатично-неутрална, и ресурсно-ефективна европейска икономика и общност. Вече започнахме да свеждаме до минимум нашето въздействие върху околната среда и да насърчаваме устойчиви практики. Но тъй като времето изтича, също толкова задължително е ЕП редовно да преразглежда тези цели и мерки и да повишава нивото на амбициите си. Смятам, че решението за новите цели до 2024 г. представлява важна стъпка напред"

Новите цели на ЕП за 2024 г., свързани с намаляване на въздействието върху околната среда, включват:

- намаляване на въглеродния отпечатък с най-малко 40% в сравнение с 2006 г.;

- намаляване на въглеродните емисии от транспортирането на хора с 30% в сравнение с 2006 г.;

- намаляване на потреблението на енергия с най-малко 20% в сравнение с 2012 г.;

- намаляване на потреблението на хартия с 50 % през 2019-2024 в сравнение с 2010-2014 г.

Целите засягат и теми като намаляването и управлението на отпадъци, потреблението на вода, възобновяемата енергия и екологичните обществени поръчки.

Постиженията до сега - няколко примера

ЕП е първата 100% въглеродно-неутрална институция на ЕС, компенсираща изцяло въглеродните си емисии, които не могат да бъдат намалени;

ЕП е постигнал намаление на въглеродните емисии с 37,7% (в сравнение с 2006 г.);

100% 'зелена' електроенергия се използва на трите места на работа от 2006 г. насам;

Техническата инфраструктура (термопомпи, охладителни системи и т.н.) е по-ефективна по отношение на използването на енергия;

Високоскоростни влакове се използват вместо чартърни полети между Брюксел и Страсбург;

Изцяло-електрически автомобилен парк до 2024 г.;

Велосипедният парк се разраства непрестанно и са въведени електрически велосипеди/скутери;

Потреблението на газ, мазут и централно отопление за ПРВ бе намалено с 20,6% между 2012 и 2018 г.;

Потреблението на електроенергия е по-ниско с 14,9 % в сравнение с 2012 г.;[2]

Рециклирането на отпадъци се увеличи с 69.1 %;

Използването на пластмаса за еднократна употреба се спира поетапно - например, вече по време на срещи не се използват пластмасови бутилки и те също ще бъдат премахнати от всички автомати, барове, ресторанти и други търговски обекти на трите места на работа.

Контекст

Европейският парламент подписа първия си ангажимент за политика в областта на околната среда през 2004 г. и се присъедини към доброволната схема EMAS през 2007 г. Той стана една от първите институции на ЕС и първият парламент в ЕС, получил сертификат от EMAS. Екологичната политика на ЕС се основава на принципа за предотвратяването на емисии и на ограничаването им, когато те са неизбежни. Въпреки това, емисиите не могат да бъдат намалени до нула и когато те не могат да бъдат ограничени допълнително, трябва да се проучват други възможности. Всички неотдавнашни екологични цели бяха постигнати, и дори надвишени, преди съответните им срокове.