Националният тим на Полша се наложи над световния шампион Германия с 2:0 в евроквалификация за "Франция 2016" на претъпкания стадион във Варшава. Двубоят е от група D. Това е първа победа на "Дружина полска" срещу бундестима в историята.

Домакините осигуриха паметна и триумфална нощ за нацията си с головете на Аркадиуш Милик в 51-ата минута и на Себастиан Мила в 88-ата. При първото попадение грешка направи вратарят Мануел Нойер. В същото време стражът на поляците Войчех Шчесни извърши чудеса, за да опази мрежата си. Гостите пропуснаха огромно количество ситуации, а в края преклониха глави. 

Това е втора загуба на Германия след световното - първата бе в приятелския мач с Аржентина по-рано тази есен у дома.

"Не мисля, че играхме слабо, тъй като успяхме да създадем много възможности за гол, коментира вратарят Нойер. - В епизода с гола твърде късно излязох напред, това беше моя грешка. Ако бях останал на вратата обаче, също можеше да не парирам удара."

Селекционерът Йоахим Льов отбеляза, че Нойер вероятно е избрал неправилно позицията си. Полша събра 6 точки и излезе на върха в групата, Германия остава с 3 т. В другите срещи от тази група Ирландия разгроми Гибралтар със 7:0, а Шотландия се наложи над Грузия с 1:0.

Другата голяма новина от снощните квалификации не е свързана толкова с футбола, колкото с батални сцени покрай играта. Двубоят Румъния - Унгария (1:1) в Букурещ бе оцапан с кръв. Още преди първия съдийски сигнал имаше сблъсъци между домакини и гости на националистическа основа. Полицията трябваше да се намесва със сълзотворен газ.

По време на мача фенове на северните съседи бяха бити с палки от охраната, наета да охранява. Това се случи отново заради напрежение на трибуните. 

Според румънската преса 46 души са потърсили медицинска помощ, а 12 са били откарани в болница, някои от които - в тежко състояние. Арестуваните също са десетки. Медии видят охранителите, че са подходили прекалено "твърдо".

Резултатите от събота:

Група А

Армения - Сърбия 1:1 

Албания - Дания 1:1 

Група D

Шотландия - Грузия 1:0

Полша - Германия 2:0

Ирландия - Гибралтар 7:0

Група F

Румъния - Унгария 1:1

Финландия - Гърция 1:1

Северна Ирландия - Фарьорски острови 2:0