Обмисляне на нова система за таксуване в градски транспорт в София, електрически автобуси до метрото, увеличаване на парите на медицинските сестри в детските градини и училищата в София. Както и неподновяване на концесията със "Софийска вода", след като тя изчете през 2025 г.  Това бяха някои от акцентите на интервюто на столичната кметица Йорданка Фандъкова пред БНТ в неделя. 

Лъжа е, че София е осъждана заради мръсния въздух, опонентите ни не трябва да си служат с лъжи.

Това повтори отново Фандъкова. В декларация на групата на "Демократична България" на заседанието на СОС през седмицата Методи Лалов посочи, че Европейският съд в Люксембург е осъдил София. "Имаме осъждане на България от Европейския съд в Люксембург за трайно лошото качество на въздуха в София", се казваше там.

„Срещу много държави има процедури, има ясни механизми, стандарти, по които тези процедури се водят. Нека все пак да кажем, че на България не беше наложена санкция. В България има дни с превишение не само в София. Разбира се, че нашите опоненти се съсредоточават в София, но не трябва да си служат с лъжи“, продължи тя.

Според нея ангажиментът на общината е сериозен.

"Сам по себе си кметът, сама по себе си Столична община не могат да предприемат всички мерки. За това съм се обръщала към парламента, към различните министерства и към гражданите за включване. Поисках от Народното събрание да се приеме инкриминиране на горенето на отпадъци. Това е едно предложение на гражданите на „Красна поляна“, каза още тя. 

Фандъкова допълни, че според нея административните санкции, включително и финансови, при физически лица, не дават резултат.

„При юридически не е точно така“, коментира тя. Тя поясни, че не става въпрос за паленето на печки, а нерегламентирано палене на отпадъци на открито.

„Това е директно тровене на хората, това за мен е престъпление. Когато говорим за дърва и въглища, там са други мерките“, каза още Фандъкова

Като част от мерките за подобряване на чистотата на въздуха тя спомена и въвеждането на довеждащия транспорт, т.е. "с пускането на третата линия на метрото да можем да осигурим и малки електрически автобуси в кварталите, които да подпомогнат хората да стигнат по-лесно до метрото"

"Да насърчим хората, да ги улесним да използват градския транспорт, за да слезем от колите, които са един от двата основни фактора за замърсяване на въздуха", каза Фандъкова.

Два варианта за изчисляване на цената на билетите в градския транспорт предвиждат от Столична община. До края на следващата година ще се плаща или на изминато разстояние, тоест зониране на транспорта, или за определено време.

Предвижда се и увеличение на заплатите на медицинските сестри в детските заведения в столицата, стана ясно от думите ѝ

"Това, което залагаме ние от нашия бюджет, е увеличение на заплатите на медицинските сестри, които работят в детските ясли и градини и в училищните здравни кабинети. Досега заплатите на сестрите в училищата и детските градини са били доста ниски и затова те получават най-голямото процентно увеличение за следващата година", каза Фандъкова.

Фандъкова отбеляза, че са спекулации коментарите, че София може да остане без вода по повод на водния режим в Перник.

Тя допълни, че концесията на Столична община със "Софийска вода" изтича през 2025 г. и няма да бъде подновена. Следващата година започват дискусии с експерти по какъв начин ще се подготви управлението на този важен сектор.

"Категорично е моето становище по този въпрос", каза Фандъкова.

"Тази сграда няма място там, вече законово как ще се реши, не мога да коментирам", смята тя за небостъргача "Златен век" в Лозенец.