Години наред членовете на таен екип, Част 29155, са действали без шефовете на западните служби за сигурност да си дават сметка за техните операции. Само че нападението срещу търговеца на оръжия в София Емилиян Гебрев става причина те да бъдат разкрити.

Това пише материал в "Ню Йорк таймс" на Майкъл Шуирц, озаглавен "Как отравяне в България разкри руски убийци в Европа", информира БТА.

Русият убиец е използвал името Сергей Федотов и се промъкнал в България незабелязано, настанявайки се в хотел в София, близо до офиса на местния производител на оръжие, който е продавал муниции на Украйна. Същият човек е ръководел екип от трима мъже, така започва статията.

Разказва се как мъж успява да проникне в затворения гараж на оръжейния търговец и да намаже с отрова ръчката на вратата му, а след това да изчезне, оставяйки само размазани изображения, запечатани от камерата за наблюдение.

Малко по-късно Емилиян Гебрев се среща с търговски партньори в ресторант, където започва да халюцинира и да повръща, продължава разказа си авторът на "Най Йорк таймс".

Заради отравянето Гебрев, който сега е на 65 години, остава в болницата един месец. Синът му е отровен, като и друг високопоставен служител на компанията. Убийците отравят Гебрев и сина му отново в лятната им къща на Черно море. И двама оцеляват, макар че бизнесът им все още не се е възстановил напълно.

Опитите за убийство от 2015 година са невероятни не само заради наглостта и упорството им, но и поради факта, че ръководителите на силите за сигурност и на разузнаването на Запад не са забелязали това от самото начало. Българските прокурори разгледаха случая, не откриха никакво доказателство и прекратиха делото, пише "Ню Йорк таймс".

Сега шефове на западни служби за сигурност и на разузнаването твърдят, че случаите на отравяния в България са били много важна нишка, позволила да бъде разкрита кампания на Кремъл и широко разклонената му мрежа от разузнавателни агенти, чиято цел е да бъдат премахвани враговете на Русия в чужбина и да бъде дестабилизиран Западът.

По-нататък в статията си Майкъл Шуирц се спира по-подробно на самата Част 29155, на казуса с Гебреви, засяга случая "Скрипал" и санкциите на западните сили срещу Русия.