Германия трябва незабавно да приеме децата от препълнените бежански лагери в Гърция, тъй като условията там са нечовешки за тях. Това призова лидерът на зелените в Германия Роберт Хабек. 4000 деца живеят на палатки в лагерите на няколко острова в Гърция, страдат от недохранване и болести, не ходят на училище и са изложени на ежедневно насилие.

Консервативният ХДС и либералната Свободнодемократическа партия се противопоставиха на апела му.

„На тези деца може и трябва да им се помогне незабавно, но на място. Не разбирам защо гръцките и европейските власти са безсилни да направят това“, заяви министърът на развитието Герд Мюлер.

Хабек настоя тези 4000 деца да бъдат извадени от лагера и докарани в Германия дори и без европейски консенсус. „Хуманността ни задължава да помогнем веднага“, заяви той в интервю за „Франкфуртер Алгемайне Зонтагсцайтунтг“.

Вътрешното министерство на Германия обаче отхвърли идеята за самостоятелни действия на страната по този въпрос с аргумента, че тогава другите членки на ЕС ще избягат от своята отговорност по темата.

„Не обмисляме национално решение на тази криза, трябва да се търси европейско такова“, коментира държавният секретар в МВР в Берлин Хелмут Тайхман. Според него такова ще има идната година.

ХДС пък предупреждава, че взимането на децата от лагерите ще предизвика нова бежанска вълна към Германия.

Единствено социалдемократите подкрепиха Хабек. Вътрешният министър на Долна Саксония Писториус коментира: „Когато всички чакат някой да направи нещо, накрая никой нищо не прави!“ Социалдемократите призоваха да се помогне поне на децата без родители и придружители. Църквата също подкрепи идеята. „4000 деца по никакъв начин не могат да затруднят страна като Германия, да не говорим пък за цялата европейска общност. Да ги спасим е християнски дълг“, заявиха представители на дяконията.

В лагерите за бежанци на островите в Гърция в момента са приютени 40 000 души, макар гърците да има място и възможност само за 7500.

Ситуацията излиза от контрол през последните седмици и хуманитарните организации предупреждават, че условията на живот на тези хора са драматично тежки. Освен това Гърция очаква още близо 100 000 души от бежански лагери от Турция да пристигнат в бежанските лагери в Гърция. Турският президент Ердоган също предупреди, че заради въздушните атаки в Северна Сирия близо 80 000 души бягат към Турция. „Последствията от това ще бъдат усетени от всички европейци, не само от Гърция и Турция“, заяви той.