Има затишие. Няколко дена минаха и никакъв нов данък не е наложен или повишен. Усещам леко напрежение сред депутатите. За да съм мил и конструктивен, какъвто съм от скоро, веднага се втурвам на помощ.

Ето 21 креативни идеи какво може да се обложи с данък:

1. Корпоративни постове във Фейсбук. Когато компаниите печелят, трябва и Държавата да печели.

2. Личните постове във Фейсбук. Няма да се прави сегрегация, я. Всеки пост подлежи на облагане.

3. Лайковете на постовете във Фейсбук. Лайковете носят полза. Значи трябва да има полза и за Държавата.

4. Сърчицата, като реакция по социалките. Няма безплатна любов. Вие обичате, държавата печели. Всичко точно. Даже тук данъците може да са тройни. И без това влюбените са като загубени, никой няма да гледа.

5. Данък пращане на мейли. Особено по празниците. Не, не е достатъчно, че плащате за интернет. Трябва самите мейли да носят доходност. Не може само вие да печелите. А ако не плащате, ще искат по едно копие на всеки мейл да остава в Министерски Съвет. За всеки случай.

6. Данък лигави съобщения в уотсъп. Само замърсяват средата и натоварват мрежите. Поне да пълнят бюджета.

7. Данък прелистване на книга. Хем правите шум, хем топлите атмосферата, а даже има шанс да станете по-умни. Трябва да се обложат с данък бъдещите ви ползи.

8. Дишането. Хората издишат въглероден двуокис. Значи замърсяват. А България ще се присъединява към Зеления пакт. Всеки трябва да даде своя принос. Всяко вдишване и издишване трябва да се заплащат.

9. Гледането на Витоша. Ще плащате да гледате Star Wars, а няма за патриотичната изконна родолюбива гледка? Срам сте, а не сте патриоти. Гледай Витоша, пълни бюджета!

10. Данък дъжд. Пълни язовирите, чисти въздуха, напоява земята. Не може хората да се облагодетелстват, а Държавата не.

11. Данък сняг. Искате сняг за Коледа, нали? Ама не плащате. Е, затова няма.

12. Данък пързаляне. Знаете ли колко топлина се отделя при търкането на шейните и ските по пистите. Трябва всеки отговорно да си поеме задълженията към света. И да плаща за всяко влачене на индивидуален спортен компонент по снега.

13. Данък секс. Така и така политиците ни оправят. Поне да го извадим от сивия сектор. Само не е ясно как ще се формира този данък. Различните финансови школи имат различни концепции. Може да е на движение. А може да е на използван презерватив. А ако е на часова ставка, ще го закъсаме.

14. Като бонус, надявам се да не обложат гушкането преди и след секс. Че съвсем ще се фалира.

15. Данък целувка. Все пак удоволствията се заплащат. Не може вие да целувате, а бюджетът да е празен и депутатите тъжни. Всяка целувка – стотинка за стабилността!

16. Данък подаръци. Как така хората ще получават подаръци, а Държавата нищо няма да изкярва от това. Не е справедливо. Особено по Коледа. Или Свети Валентин.

17. Данък пеене на Джингъл белс. Или на която и да е коледна песен. Как така безплатно ще се радвате? Стабилността трябва да се поддържа, бюджетът трябва да е подсигурен.

18. Данък усмивка. Като се хилите, първо може да се заразите. После може чистият въздух да ви съсипе дробовете. Пък и прецаквате емайла на зъбите. Което си е натоварване за НЗОК. Изобщо, трябва да си платите, че се правите на тарикати и искате безплатно да се усмихвате. А тези, които непрекъснато пожелават усмихнат ден, направо не мога да ги мисля.

19. Данък вицове. Така хем хората ще се чувстват спокойни, че могат да хейтят политиците, хем бюджетът ще се пълни. Даже ще се препълни. Уин- уин ситуация отвсякъде.

20. Данък мислене. Основно действие, което затопля главата, а от там и световната стратосфера. За всяка мисъл по левче. Евтинко. Ама бюджетът ще остане стабилен. И може да остане за някоя библиотека. Колкото с таксите за синя и зелена зона се направиха паркинги. А и този данък ще е горещо приветстван от доста партии и много религиозни деноминации. Няма да засяга техните последователи…

21. Данък 21 точки. Който пише с повече от 21 точки, ще плаща сурово. 

Знам, мислите си, че това е майтап. То мислехме, че предложението министърът на туризма да налага глоби на Фейсбук за обяви е майтап, ама депутатите го гласуваха. Дефиницията за майтап отдавна не е това, което беше…

 

Препечатваме коментара на Любомир Аламанов от профила му във Фейсбук.