Нула процента ставка по ДДС за учебници и помагала, 5% за български книги и 10% – за преводни предлага П.Е.Н.-Център България в писмо, адресирано до председателя на Народното събрание, министър-председателя и министрите на финансите, образованието и културата. Настояването е обосновано с нарастващата неграмотност и намаляването на читателската публика, което се обяснява с повишените цени на книгите и учебниците.

В официалното писмо се привеждат примери с ДДС-облагането в европейските държави, от които става ясно, че в България все още е в сила един от най-високите данъци за литература на стария континент.

„Накратко казано: книгата днес стана недостъпна за българите. Проблем е за библиотеките в страната, дори за тези в големите градове да се снабдят с новите книги поради високите цени и ограничените им субсидии – се казва в писмото на П.Е.Н.-Центъра. – Издаването на книги у нас става все по-трудно – непрекъснато нарастващите цени на печата и хартията принудиха наши издатели да печатат продукцията си в далечен Китай!

Високите данъци, сред които най-тежък е ДДС (наречен неслучайно от издателите и обществеността „данък-убиец” на българската книга и духовност!), авторските права, големите търговски отстъпки за разпространителите (достигащи 50 %!) – всичко това оскъпи и затрудни книгоиздаването. Авторите и преводачите са онеправдани и получават минимален процент за тежкия си творчески труд, ако изобщо книгата се реализира на книжния пазар при тези несъответстващи на родния жизнен стандарт цени. Някои издатели принуждават българските автори да заплащат за издаване на техните творби, обявявайки ги за непродаваеми.

В основата на всичко това е крайната висока цена, в чието формиране на всеки етап се начислява 20% ДДС. Според статистиката българинът отделя годишно за книги едва 10 лв.“

Документът, подписан от председателя на българския П.Е.Н.-Център Здравка Евтимова и изпратен непосредствено преди коледните празници, е подкрепен и от подписите на председателите на почти всички творчески сдружения, свързани с литературата у нас.

Площад Славейков