Кой решава коя е "дума на годината"? Традиционно, това започва преди близо половин век, когато от Общността за немския език обявяват "aufmüpfig" (бунтарски) за дума на 1971 г.

По-късно и американското лингвистично общество започва да посочва своя дума на годината - и както първата немска дума е свързана с контракултурата на 60-те, така и занапред "дума на годината" се стреми да опише значима обществена промяна или събитие.

През десетилетията от тогава насам обаче десетки организации по света обявяват своя "дума на годината". Най-рано преди края на тази година речникът "Колинс" обяви "климатична стачка" за своята дума. 

Редакторите на Оксфордския речник също избраха тази тема, но фразата "климатична криза", термин, който започна да навлиза в публичното пространство като по-значима и заплашителна от "климатични промени" и вече изтърканото "глобално затопляне".

Австралийският национален речников център избра думата "глас", а местният австралийски речник Macquarie - "cancel culture", или "култура на отказването".

Особено любопитен е изборът на речника Merriam-Webster - "they", или "те", но в единствено число.

Тази дума се ползва все повече в английския като местоимени за хора, които са полово неутрални - т.е. не се идентифицират с нито един от двата пола, или с нещо между двата пола.

"Търсенията за "те" са се увеличили с 313% през 2019 г.", обясняват от екипа на речника.

И дават примери за употребата на думата в този й вид - тази година членката на американския Конгрес Прамила Джаяпал заяви, че отглежда детето си без полова ориентация и използва като местоимение за него "they". Певецът Сам Смит също обяви, че не се счита вече за мъж, но не иска да стане и жена и използва същото местоимение. А Американската психологически асоциация препоръча "they" в единствено число да се използва за хора, чийто пол е неизвестен, или които предпочитат това местоимени.

Dictionary.com пък избяга от политиката и обяви за дума на годината "екзистенциален" - но все пак в мотивите си подчертава, че става дума за "екзистенциален избор".

"Това обхваща усещането за това да се борим за оцеляване - буквално и преносно - на нашата планета, хората, които обичаме, и начина ни на живот."