Днес ДПС става на 30 години. Партията е учредена официално на 4 януари 1990 г. Тържествата ще са помпозни, хвалебствията - шумни. А въпросите, които в ДПС дори не искат да чуят, най-вероятно отново ще останат без отговор.

Ето 30 от тях:

1. Как така ДПС не е етническа партия, но всички турци и мюсюлмани, които не я припознават, са предатели?

2. Дали етническата същност на ДПС ще бъде успешно прикрита дори ако движението успее да привлече всички меркантилни българи?

3. Как така повечето политически активни турци и мюсюлмани у нас са либерали?

4. Либерална ли е наистина партия, на чиито конгреси винаги има само и единствено по един кандидат за лидер?

5. И като стана дума за либерали докога европейските либерали ще се правят, че Делян Пеевски не съществува?

6. Ако за европейските либерали Пеевски не е проблем защо тогава не го искат в европарламента?

7. Правилно ли е да се говори, че ДПС е последователна евроатлантическа партия, след като е основен стълб на криминално-олигархичното статукво, заради което непрекъснато сме критикувани както от Брюксел, така и от Вашингтон?

8. Споделя ли "евроатлантическата" партия ДПС критиките от Брюксел и Вашингтон, че у нас има сериозни проблеми с корупцията, върховенството на закона и свободата на словото?

9. Докога ДПС ще се хвали без почти никакви основания, че е изобретило българския етнически модел?

10. Кога ДПС ще признае, че българският етнически модел е формулиран от Васил Левски, а основният принос на движението към него е капсулирането на турците и мюсюлманите?

11. С какво основание от ДПС говорят за лош инвестиционен климат в България, след като очевидно климатът у нас е много добър за инвестициите на Ахмед Доган?

12. Ако приемем, че инвестиционният климат у нас наистина е лош една от основните причини за това не е ли именно факта, че същият този климат е изключително добър за почетния председател на ДПС и подобни нему бизнесмени?

13. Откъде Ахмед Доган има пари за сериозни инвестиции, след като единствените му официални доходи са депутатската заплата (каквато вече не получава) и един хонорар за хидроложки консултации - солиден наистина, но твърде скромен на фона на вложенията му.

14. Ако Доган наистина е недоволен, че ДПС не увеличава своите изборни резултати не смята ли, че виновен за това е най-вече той самият?

15. Ако Доган наистина е критикувал подопечните си за същите тези резултати то не смята ли, че с този почетен председател начело, те няма как да излязат извън рамката на пряко зависимите от ДПС и неговите обръчи?

16. Защо преди 15-20 години Ахмед Доган ходеше само с един бодигард, а сега охраната му е задача номер 1 за НСО?

17. Ако заплахите за сигурността на Доган са свързани с неговата политическа дейност това не е ли доказателство, че у нас няма достатъчно свобода на словото дори за политиците?

18. Ако заплахите за Доган са свързани с някаква друга дейност каква точно е тя?

19. Редно ли е политиците в демократични държави да се занимават и с други дейности извън политиката, особено ако са такива, които създават заплаха за собствената им сигурност?

20. Ще се намери ли в България държавна институция, която да провери как така в рамките на една година Делян Пеевски забогатя - официално, по документи - със 17 млн. лв. спестявания и придоби бизнес за около 62 млн. лв.?

21. Ще прочетем ли поне веднъж в медиите на Певски всички гледни точки - основен принцип за всяка професионална медия, който е и тънката разлика между журналистиката и пропагандата.

22. Докога водещите политици от всички големи партии ще се разграничават от медиите на Пеевски само по време на избори, а през останалото време именно те ще бъдат за тях най-предпочитаната трибуна?

23. Съзнават ли водещите политици от всички големи партии, че всяко тяхно изявление пред медии на Пеевски - които винаги им задават само и единствено удобни въпроси - допринася за сриването на България в класацията за свобода на словото?

24. Защо за главния прокурор Иван Гешев Иво Прокопиев е "олигарх", а Пеевски - просто депутат от ДПС?

25. Защо т.нар. умни и красиви не организират поне един протест пред ДПС - ако не пред Сараите, че са далеко, то поне пред централата - след като са убедени, че именно движението е основния проблем в България, пред който е безсилен дори Бойко Борисов?

26. Когато Иван Костов заяви, че ДПС е проклятието на България това звучеше обидно и провокативно, но не става ли тази фраза с течение на времето все по-актуална и все по-точна?

27. Докога ДПС ще отблъсква критиките към себе си като се опитва да ги определя и пренасочва като критики към турците изобщо? (например Костов не е казвал, че турците са проклятието на България).

28. Как така всеки който критикува ДПС всъщност критикува турците, но ДПС иначе не е етническа партия?

29. Не е ли гнусна политическа злоупотреба да заклеймяваш Възродителния процес, а да нямаш нищо против доказани ченгета от ДС в собствените ти редици, начело с почетния ти председател?

30. Възможно ли е при своето основаване ДПС наистина да е защитавало права и свободи, след като днес е най-безцеремонно потъпква права и свободи?