"Очакваме ГЕРБ да поеме отговорност да направи кабинет с другите десни партии. Резултатите от изборите показаха, че ние оставаме в опозиция. Ще бъдем много смислена и аргументирана опозиция. В никакъв случай не креслива и провокативна, която да създава напрежение в държавата”. 

Това коментира по Нова ТВ Корнелия Нинова от БСП по повод предстоящите преговори между двете партии. Тя допълни, че социалистите биха подкрепили предложения от правителство на ГЕРБ, които отговарят на "нашите принципи".

Ние няма да преговаряме. Ние сме поканени на тези разговори, за да споделим своите виждания за случващото се в България, обясни пред БНР и червеният Захари Георгиев, определен от шефовете си да участва в консултациите с ГЕРБ.

„Разговорите с ГЕРБ ще бъдат по същество. Колегите ще поставят две групи въпроси. Първата е политиките, за които БСП държи и ще подкрепи, ако правителство на ГЕРБ ги провежда. Втората са неотложните задачи в началото на парламента – бюджет, цената на тока и мерките по отношение на КТБ”, обясни от екрана Нинова.

Тя даде пример с финансовата сфера, където БСП искат промяна на данъчната система: да се отмени плоският данък и да се въведе семейно подоходно облагане - именно неща, които БСП не направи, докато беше на власт.

"Кадровите промени в БСП тепърва предстоят – както в общински и в областни, така и в централното ръководство", поясни Корнелия Нинова. 

Идеята на служебния премиер Георги Близнашки за 120 мажоритарно избирани народни представители тя нарече „поредната стъпка на служебния кабинет, която показва, че не си е на мястото”. Според нея на Близнашки не му е работа да прави това.