В Лайпциг тази сутрин започна 36-ият конгрес на хакерите. Хиляди компютърни специалисти участват в събитието, като основната тема на тазгодишния форум е сигурността на компютърните системи. От страна на германското правителство в конгреса участва държавния секретар по защита на данните ан гражданите Улрих Келбер.

17 000 участници са записани в конгреса тази година, който традиционно се организира от „Компютърен клуб Хаос“. Експерти от Техническия университет в Берлин ще представят своите решения за сигурността на облаците за съхраняване на данни, както и изследването си на различни компютърни процесори и тяхната защита.

Основен проблем в сигурността при съхраняването на данни в така наречения облак е достъпът на фирмите, модериращи тези данни до тях. За да се осигури пълна защита на данните на потребителите, производители на чипове ще демонстрират последно поколение на продуктите си, които шифроват данните, така че дори фирмите, собственици на облаци за съхраняване на данни няма да имат достъп до тях.

Това е и най-големият проблем пред сигурността ни в момента, признават специалистите от Техническия университет в Берлин. Оказва се, че провайдърите на облаци за съхраняване на данни всъщност имат достъп до тях и биха могли да търгуват с тези данни, ако не се намери решение за заключването им.

Засега хакерите препопърчват в облаци да не се качват чувствителни данни и важна информация, тъй като дори и последното поколение чипове не представлява стопроцентова защита. Друга тема на конгреса, която ще бъде обсъдена днес, е сигурността на мобилната технология 5G, която предлага китайската фирма "Хуавей."