Обществените медии са завзети от частни интереси, журналистите са допуснали политиците твърде близо до себе си, местата в регулаторние орган Съвет за електронни медии са поделени квотно между политическите партии и институциите, а компетентността на членовете му е съмнителна.

Това са част от оценките на бившия директор на Българското национално радио Валерий Тодоров в интервю за предаването "Свободна зона" по смятаната за близка до ГЕРБ телевизия "Европа" днес.

Тодоров отпадна от списъка на кандидатите в конкурса за нов генерален директор на БНР, но той каза, че мотивите за критиката му са принципни, а не лични. Отделно той оспорва отстраняването си като правно необосновано.

 

"Това е обществен регулатор, но (в него) има политически квоти, това противоречи на самата му същност", каза Тодоров за СЕМ. "Кажете ми колко разпознаваеми са колегите?"

Той добави, че нито един от настоящите членове на съвета няма опит дори на средно мениджърско ниво в медиите.

"Дефицитът на компетентност на СЕМ става все по очевиден", каза Тодоров. "Редуцирането на качеството на контрола чрез СЕМ е една от най-големите грешки на прехода. Повечето от хората, които попадат там, имат ясни протекции, но неясна компетентност".

По думите му след началото на икономическата криза през 2008 година е започнало прегрупиране на икономическите интереси около медиите.

"Много частни интереси навлязоха в обществените медии и те диктуват положението там", каза Тодоров,  без да споменава имена. "Ние сами сме си виновни за това, което се случва в момента, допуснахме много близко до себе си политиците".

Тодоров каза, че в момента в България "нямаме разбиране за истинската журналистика", че в много случаи тя е подменена с режисирани журналистически формати и че "публиката трудно различава истинската журналистика от ток шоуто.

Той добави, че много колеги "са избрали да бъдат дворцови журналисти", "изкупуват се медии да се закрият или да бъдат уволнени от тях водещи журналисти.

"Ние говорехме за медии, вече говорим за медийни услуги", каза Тодоров.

Той се обяви за по-широка регулаторна рамка на обществените медии, за  обществени квоти в СЕМ и за възстановяване на социалния статус на журналистиката.

Тодоров беше генерален директор на БНР от 2007 до 2013 година. Беше отстранен от сегашния конкурс с мотива, че не е бил заличен като управител и съдружник в търговско дружество. Тодоров изтъква, че е прекратил участието си в дружеството своевременно и че е възможно вписването на това обстоятелство в Търговския регистър да се е забавило по различни причини.