Полското външно министерство извика руския посланик вчера, след като руският президент Владимир Путин нееднократно обвини Полша през последните дни за избухването на Втората световна война, предаде Асошиейтед прес, съобщава БТА.

Полската държавна информационна агенция ПАП съобщи, че посланик Сергей Андреев е бил повикан "спешно" в министерството във Варшава. Било му е заявено, че полските власти категорично се противопоставят на неотдавнашните "исторически инсинуации" от страна на Путин и други руски представители, каза полският заместник-външен министър Марчин Пшидач.

Пшидач посочи, че Полша смята изразените от руския президент и други представители на руското ръководство възгледи за равносилни на "сталинистки прочит на историята" и "пропаганда на тоталитарна държава".

"Те бяха и подигравка с милионите жертви на сталинисткия тоталитаризъм, чиято жертва бе и руският народ", заяви зам.-министърът.

Това е поредният спор между двете славянски страни заради спомена за войната, отбелязва Асошиейтед прес.

През последните дни Путин критикуваше остро резолюция на Европарламента, в която се казва, че Съветският съюз носи отговорност за Втората световна война.

Путин също така представя договора Молотов-Рибентроп, довел до подялбата на Полша между Нацистка Германия и СССР, като ход, който Съветският съюз е бил принуден да предприеме след споразумения за ненападение с Хитлер, подписани от други европейски страни.
Руският президент цитира архивни документи, които по думите му показват, че тогавашният полски посланик в Берлин е похвалил плановете на Хитлер да изчисти Европа от евреите.

В гневен изблик Путин нарече посланика "измет" и "антисемитска свиня"