Готви се нов сценарий, подобен на февруарските протести през 2013 г., довели до оставката на първия кабинет "Борисов". Идеята е да се създаде паника в населението по места, че ще остане без вода, а вината за режима в Перник да бъде прехвърлена върху ГЕРБ.

Това обявиха днес от ГЕРБ, като тон зададе самият премиер и лидер на управляващата партия Бойко Борисов.

Борисов днес отново бе на място в Перник, като бе попитан и за Ботевград и Шумен, където също има опасения за водни режими.

"Ей това е един план сега - да се вдигнат в различни градове, че водна криза... И за февруари..., те се готвят за подобни работи...", подхвърли Борисов, без да каже кои са "те", но очевидно препращайки към събитията от 2013-а.

Малко по-късно местната организация даде пресконференция, водена от депутата Красимир Велчев. И Велчев в прав текст заяви, че партията вижда сценарий за нов преврат за сваляне от власт. Но също така отсече:

"Знаете, че два пъти Борисов подава оставки. Трети път няма да има. И това трябва да ви е ясно."

От думите му се разбра още, че подозренията за този "сценарий" падат върху БСП.

"Някои наши политически опоненти и заинтересовани среди правят така, че цялата вина за тази криза да се припише на ГЕРБ. Правя една аналогия: когато Бойко Борисов стана кмет на София, след точно два месеца се появи кризата с боклука. След това - инсценирани бяха сметките за тока, за да има оставка. Същото нещо беше направено и с цените на горивата. Сега - същият сценарий", заяви Велчев.

И уточни, че въпросният сценарий е за бунтове "напролет".

"Изчакват зимата да мине. Неслучайно г-жа Нинова беше тук. И тя като Мая Манолова - навсякъде където има протести...", подхвърли Велчев по адрес на лидерката на БСП, Корнелия Нинова, която вчера бе в Перник и обяви, че на 6 януари ще има среща за кризата с новия главен прокурор Иван Гешев.

"Посещението на Корнелия Нинова вчера за нас е меко казано наглост. В последните 30 години само 4 години ГЕРБ е управлявал Перник. В същото време през 2014 г. от ВиК са изтеглили 3,3 млн. лв. за ремонти на магистралния ремонт и на участъци в града. Сега се прави проверка и тогава ще стане ясно кой каква вина има. Ние не отричаме, че също имаме, но ако се установи - при нас премиерът взима мерки веднага - за хора, които или са се самозабравили, или не са си изпълнявали задълженията както трябва", посочи още Велчев.

По думите му "нашите министри са непрекъснато горе на обектите", а когато Вяра Церовска (ГЕРБ) е станала кмет в миналия мандат (на тези избори тя загуби от кандидата на БСП Станислав Владимиров, б.р.) заварила общината с дългове за 35 млн. лв. и без никаква документация за водния цикъл на града.

"В нейния мандат бяха осигурени проектите за него за 120 млн лв. Това са фактите и обстоятелствата. В момента в който всички се борят с кризата в Перник, остава се с впечатлението, че едва ли не ние го правим, защото ние сме си виновни за всичко, което се е случвало", посочи депутатът от ГЕРБ. 

На въпрос защо още през лятото, когато като депутат сегашният кмет пита за водата на Перник, министрите отговаряха, че проблем няма да има, Велчев съзря "сценарий". Според него Нено Димов (министър на екологията) може и да не е бил информиран за реалната ситуация, отговаряйки на Владимиров от парламентарната трибуна. "Може би има някакъв сценарий в това, че месец преди изборите се е установило, че налягането е увеличено така, че да има повече аварии...", посочи още депутатът.

А по повод Ботевград и Шумен заяви, че неслучайно тази информация за предстоящи водни кризи се спуска от определени длъжностни лица.

Както Клуб Z писа, днес кметът на Ботевград Иван Гавалюгов обяви пред БНР, че язовир "Бебреш" има вода за около 6 седмици и градът може да последва съдбата на Перник. Освен сушата градоначалникът обвини и ВЕЦ "Бебреш", за който е било констатирано, че е източил за две седмици 1,2 млн. куб. м вода нерегламентирано. По думите му централата била частна - собственост на Васил Златев - бащата на доскорошния шеф на "Лукойл" Валентин Златев.

На това премиерът реагира така адрес на Гавалюгов:

"Ми защо не си е оправил ВиК-то. Нали за това са водните цикли? Кой ги блокира? И кметът на Ботевград е един от тях. Вместо да си направим водните цикли с европейски пари... за Перник има 120 милиона и не са усвоени. И ние сега ще вадим от бюджета. Ботевград, Кресна, Берковица си ги спомням - умишлено не искаха да влязат и да ползват европейски пари. Що? Щото могат през ВиК-тата явно да правят нещо. И сега ми вика 40 дни - защо не дойде преди една година да ми кажеш, че ще останеш без вода. 1,5 милиарда стоят за старата инфраструктура."

По отношение на Шумен пък уверенията на властта са, че вода има достатъчно и ще стигне до пролетното снеготопене. Проблемът там били загубите по системата. 

За да нямало спекулации със страховете на населението, днес Велчев обяви, че по разпореждане на Борисов се извършват проверки на всички ВиК дружества в страната.