2019-а не беше скучна година. Невинаги за добро. По-често НЕ за добро. Някои от събитията бяха трагични, други трагикомични, част от сюжетите изглеждаха чак невъзможни да бъдат измислени, но реално се случваха. Дъното отново се оказа по-надолу, отколкото си го представяхме. Залязоха някои политически звезди, други ще светят по-силно и по-опасно. Това е опит годината да бъде видяна през някои от ключовите думи и изрази, с които ще я запомним. Част от тях са обогатени с нов смисъл, други са си готови неологизми (по азбучен ред).

„Ало, Банов съм“ – така по аналогия с по-стария „Ала, Ваньо“ стана известен скандалът, свързан с ремонта на Ларгото в столицата, в който беше замесено името на министъра на културата Боил Банов. Всичко тръгна като обявено „разследване“ на Елена Йончева още като депутатка от БСП за уличаващи аудиозаписи на Банов. Спецпрокуратурата обаче отказа да образува досъдебно производство.

„Ало, Банов съм“ започна около месец преди евроизборите, но се оказа с неголям потенциал за по-сериозно влияние върху резултатите от тях. В края на годината БСП опита да активизира скандала, като поиска отново оставката на Банов заради решение на  Върховния касационен съд, според което Министерството на културата не може да поиска неустойка от изпълнителите на ремонта на Ларгото заради пропуснати срокове. Министърът избухна в ефир и даде да се разбере, че става дума за приятелски огън, а от соцпартията са само „пощенски кутии“. „Знам кой си“, обърна се Банов към неназования, но подозиран Кой в стил „Знам какво направи миналото лято“.

Анализатор –  2019 г. даде нов смисъл на това доста поизтъркано понятие, с което вече се кичи кой ли не. Но един е баш анализаторът на годината, която си отива. Доскорошният сив кардинал, дясна ръка на Борисов и партиен везир трябваше да се раздели с поста си заради „Апартаментгейт“. Кръгът в някакъв смисъл се затвори – от шестте апартамента на тъща му преди 10-ина години с натрупвания до купеното евтино луксозно жилище – и развръзката (дългоочаквана и предсказвана) настъпи. Цветанов обаче изглеждаше добре подготвен и обмислил кариерното си развитие като анализатор. Той не направи обичайната грешка на отлюспените бивши силни – да си спретне партия. Вместо това изгря с център, с претенция за български тинк-танк, с демонстрирани връзки със САЩ. Така сега Цветанов анализира това (и онова). Като не пропуска да критикува управлението на бившата си партия. Поведение, което беше определено от мнозина като „подмолна война“ срещу Бойко Борисов. А лидерът на ГЕРБ коментира: „Цветанов говори глупости, не му прави чест.“

Апартаментгейт (виж асансьор, барбекю, тераса, къща за гости) – тежък  скандал за имотите на властта, довел до серия от оставки, сред тях и на Цветан Цветанов. Скандалът избухна през май от разкрития на „Свободна Европа“ и сигнали на „Боец“ до прокуратурата за купуването на евтини луксозни жилища от фирмата „Артекс“ от хора във властта.

Започна се с разкритието, че зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е заменил два апартамента и доплатил 100 хил. лв., за да придобие луксозно жилище с частен асансьор в сграда на ул. „Латинка“. Скоро стана ясно, че той съвсем не е единствен. С имоти на нереално ниски цени се оказа, че са се сдобили правосъдната министърка Цецка Цачева, депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов, зам. спортната министърка Ваня Колева. Синът на шефа на Националната следствена служба Борислав Сарафов е напазарувал апартаменти за 500 000 лв., въпреки че е само на 21 години и е студент без никакъв трудов стаж и доходи. После на вниманието на прокуратурата попаднаха още имоти на депутата от БСП Валери Жаблянов и на фирми, свързани с лидера на НФСБ Валери Симеонов, обсъждаше се и терасата на вицепремиера Красимир Каракачанов, както и имотни придобивки на министърката на туризма Николина Ангелкова. Към тях бе направен опит да бъде включен и председателят на ВКС Лозан Панов за имоти, придобити от съпругата му преди техния брак.

Целият шум приключи с няколко оставки – сред тях на Цачева, на Колева и на Цветанов, макар и по-късно.

„Апартаментгейт“ остана като един от най-сериозните скандали, свързани с ГЕРБ, и се превърна в символ на злоупотребата с власт.

Асансьор – съоръжение за улеснено придвижване във вертикална посока – нагоре или надолу.

Допълнителен смисъл – израз на властова самозабрава, но и средство за бързо изпадане от политическото пространство.

Произход: важен и силно дразнещ колективното въображение детайл в жилищния казус на Цветан Цветанов беше неговият персонален анансьор.

Барбекю – барбекюто е елемент, толкова значим, колкото асансьорът или терасата. Особено когато е незаконно издигнато. Барбекюто въобще е интересен елемент от битието на управляващия елит. А разрушаването му – път към още по-голям личен просперитет. Справка – барбекюто на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Той се раздели с него, но по-късно разцъфтя като собственик на скромен (или не толкова скромен) ТЕЦ-Варна, както и към него на пристанище „ТЕЦ Езерово“. Така че като губиш барбекю, не знаеш какво печелиш, но все е за добро...

Болнични – ябълката на раздора между синдикати, работодатели и държава. Една от най-спорните социални теми се появи към края на годината с опит да се прокара предложение първият ден от болничните да не се плаща. Според финансовия министър Владислав Горанов и работодателските организации така щяла да се озапти склонността към измами с кратките болнични и да се спестят пари. Всеобщото недоволство обаче доведе до предсказуем завършек – Борисов се намеси, за да обяви, че мярката се отлага. Засега. Предполагаемите протести бяха предотвратени.

Борис Бонев – съществ. собств. име. Представител на гражданската платформа „Спаси София“. Бонев се оказа изненадата на местните избори в столицата. А също и звезда, и разочарование. Независимият кандидат събра солиден вот, а за него като общински съветник (без собствена листа) гласуваха над 10 на сто от софиянци. Поведението му беше коментирано на различни нива – какво би било, ако той беше кандидат и на „Демократична България“. Как с липсата си на собствена листа е подпомогнал ГЕРБ и „патриотите“ да имат мнозинство в общинския съвет на София. И последно с гласуването си за председател на СОС, предполагаемо в полза на кандидата на ГЕРБ Елен Герджиков, разочарова още със старта на кариерното си развитие като общински съветник.

Още с първите си действия като общинар младият граждански активист се превърна в силно коментирана и спорна личност.

Името му може да се използва и като нарицателно – борисбоневщина, с което ще се обозначава склонност към мимикрия и политическа непоследователност, маскирана с много претенции.

Воден режим – това забравено словосъчетание се актуализира с пълна сила като езикова и практическа употреба дни след местните избори. И се превърна в следизборна „радост“ за много градове. 315 хил. души са засегнати към края на годината от воден режим, съобщиха от регионалното министерство през ноември. Най-тежко се оказа положението в Перник, където от месеци е било ясно, че трябва да се вземат мерки за язовир „Студена“, но това не се е случило. За да се окаже в деня след местните избори огромен проблем. По „случайност“ това стана, след като кметицата от ГЕРБ загуби мястото си, изместена от кандидата на БСП.

Гешев е радост – нов идиом, който описва лаконично, но картинно ситуацията с демократичността и  прозрачността на избора на главен прокурор.  Тъжно-иронично.

Произходът на израза е сложен, но проследим.

Изборът на Иван Гешев за главен прокурор като единствен кандидат, при това със спорни качества, предизвика вълна от протести. Здравите сили в подкрепа на Гешев организираха контрапротести, за да покажат колко много всички го искат и обичат. Беше пробвана и по-засукана схема, при която на един от протестите (традиционно организирани от „Правосъдие за всеки“ и „Боец“) се появиха групи организирани граждани от ромски и др. произход, „протестиращи“ против Гешев (и детайлно показвани по Канал 3, в жълто-кафяви медии и др. очаквани места).

На въпрос на бТВ за какво протестира един от тези граждани, носещ плакат с надпис „Гешев е расист“, прочете лозунга като „Гешев е радост“. И набързо прекърши усилията и предварителната подготовка на наелите го да протестира.

Изразът, вече и с хаштаг, бързо доби популярност в социалните мрежи, за да илюстрира съмненията и недоволството около избора на единствения кандидат за главен прокурор.

А че за някои среди Гешев си е радост, няма съмнение (що прокурорски трудови колективи само го подкрепиха, като изтъкваха единодушно и като под индиго нравствените му и даже професионални качества). Тази радост се видя и на поредния контрапротест, организиран от „Пик“ по време на първото гласуване на кандидатурата от ВСС. Тогава се изви кръшно хоро начело с главната редакторка на сайта със съмнителна медийна репутация, но известен като предпочитано от главния прокурор място, на което да дава интервюта.

По-късно „Гешев е радост“ получи продължение до ново послание, написано на картони, раздадени на организирани, „подкрепящи“ Гешев. На тях вече се четеше „Гешев е истински човек“.

А при номинирането на Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ се разкри, че докато Гешев е радост, все още главният прокурор е национално богатство (по ДПС). Въобще животът с родната прокуратура е прекрасен.

Гешефтатура (виж и Гешев е радост)  – неологизъм, игра с думи. Синоним на прокуратурата при бъдещото управление на Гешев. „Не на Гешефтатурата“ беше един от основните лозунги на противниците на избирането на Иван Гешев за главен прокурор.

Главанак – още главоч (диалект.), главанец; главанак и главанец със значение на селяндур. Най-общо в осъвременения вариант на главанак това е човек, който не си дава оставката дори и когато Бойко Борисов му я иска.

Този ярък и позабравен диалектизъм беше възроден от премиера, за да обрисува онези, които правят някакви неприятни неща в БНР, като се дистанцира умело от тях, разбира се. По-конкретно главанак беше съотнесено към вече бившия директор на националното радио.

„Главанаци..., главанаци е точната дума. Имам чувството, че го правят нарочно.“ Така Борисов коментира пред журналисти отстраняването от ефир на журналистката от БНР Силвия Великова (неудобна заради критичното си отношение към работата на прокуратурата).

Главанак трайно се прилепи към името на вече бившия генерален директор на БНР Светослав Костов. Освен като първоизточник на опита за смяна на Великова (възстановена след обаждане... от Борисов) той се запомни по време на неособено дълготрайното си пребиваване на поста и с нечувано спиране на БНР за „профилактика“. #Кой спря БНР остава да виси в пространството. Въпреки че прокуратурата откри търсения виновник – техническото лице (вероятно заради липса в БНР на клошар) Пламен Костов, не се разбра как точно и по чие нареждане се е случило дърпането на шалтера на 13 септември между 6 и 11 часа сутринта. Само по „случайно“ съвпадение за този ден беше насрочен журналистическият протест пред БНР в защита на Великова.

Светослав Костов отстоя главанащината си, като се запъна и отказа да подаде оставка въпреки настойчивите призиви на премиера, а по-късно и на СЕМ. Накрая трябваше медийните надзорнички все пак да гласуват освобождаването му.

Така приключи кризата в БНР с тежък опит за политическа намеса, история, в която Борисов положи усилия да демонстрира, че няма нищо общо. Както и с шпионския скандал (виж по-долу що е шпионин в България), или пък с избора от ВСС на Иван Гешев за главен прокурор и неиздигането от правителството на собствен кандидат, или с номинацията на Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ, или с водния режим в Перник.

Грета – името на шведската тийнейджърка стана известно по цял свят с активната ѝ битка държавите да се активизират за спиране на климатичните промени. В български контекст тя стана обект на една от най-драматичните дискусии в социалните мрежи в сферата „всички сме специалисти по всичко, имаме мнение и много държим да го споделим и наложим“ (Само илюстрациите на Любен Зидаров на новото юбилейно издание на поредицата за Хари Потър разбуниха повече вълнения.) Дразнителят се оказа речта на Грета Тунберг пред ООН. Необикновената тийнейджърка се превърна в интересен лакмус за отношението в България към темата за климата, но особено за странното свойство на общественото мнение да се пали по безопасни теми и в тях да излива енергия вместо в по-сериозни протести по ясни проблеми.

Двойник (виж и главанак, и плурализъм) – детайл от кризата в БНР, свързана с опит за цензура.

Идеята дойде от УС на БНР. Оттам излязоха с позиция, според която журналистите ще имат и „дубльори“ в името на „плурализма“ (а и за да не се отклоняват от правата държавна линия). Тази идея бързо беше изоставена.

Днес е денят  (виж и порножурналистика) – безпрецедентна обща позиция на български медии в защита на следването на етичните стандарти в журналистиката и непрекрачването на морални граници.

Поводът – публикуването на непристойни и уронващи достойнството снимки на приятелката на кандидата за кмет на София на „Демократична България“ Борислав Игнатов в „Пик“.

„Днес е денят, в който българските медии решават, че трябва да поставят границата.“ Така започва позицията на повече от 30 издания и стотици журналисти, които се подписаха като „спазващи етичните норми в професията“. Те публикуваха едновременно текста в медиите си.

В позицията се възразява и срещу „онези партии и отделни политици, които легитимират подобни „медии“, като им дават интервюта, канят техни представители на събитията си, плащат им за рекламни и PR кампании по време на избори“.

След този случай, макар и с половин уста, партии и политици декларираха, че няма да рекламират и да дават изявления в „Пик“ – сайта, известен като удобно място за разпространение на тезите на властта и неприкрити атаки към критиците на конюнктурата. Ембаргото не издържа дълго. А същата „медия“ се превърна във флагман на „демонстрациите“ в подкрепа на прокуратурата, и най-вече на избора на Гешев. 

Джип – превозно средство. Ново значение – средство за масова комуникация и печелене на избори, пръв помощник на лидера на ГЕРБ, който, както е известно, от решения на ЦИК, НЕ агитира, когато обикаля страната и пропагандира успехите на ГЕРБ на живо във фейсбук, охотно и безплатно отразяван медийно в качеството му на премиер. Джипът е със спирки по желание (на Борисов) и с динамично променящи се пътници, които обикновено рецитират мантри на управленски успехи. Привилегията да се вози в джипа (вероятно Джипа е по-точното изписване) имаше и новата посланичка на САЩ Херо Мустафа, след като преди това Борисов скъси (направо унищожи) дистанцията с фамилиарничене и прегръдки в свой стил. Това вероятно за да покаже колко близки партньори сме със САЩ преди визитата си в Белия дом.

Така Джипа постепенно придобива специални функции и свойства, а в митологията на Борисов се превръща в почти одушевен негов помагач.

Джок Полфрийман – австралийски гражданин, излежаващ присъда за убийство на студента Андрей Монов. Освободен предсрочно от съдия Калин Калпакчиев. Случаят „Полфрийман“ отвори нови поводи на напрежение и противопоставяне в съдебната система, като атаките срещу съдийското решение бяха не по същество и с правни аргументи, а с натискането на болезнени обществени струни.

Направо „съдебните дела да се решават в телевизионен ефир с изпращане на есемес от страна на зрителя“, написа политологът Даниел Смилов в текст за „Дойче веле“.

 

„От вас ще стане чудесен общински съветник“ – изречение, форма на скрита заплаха. Освен че Гешев е радост, се разбра, че обича и да се шегува (по собствените му критерии). Но все се намира някой, лишен от чувство за хумор, който не му разбира закачките. Като члена на ВСС Атанаска Дишева, която по време на прегласуването от Съвета на кандидатурата на единствения кандидат се оплака, че в почивката Гешев ѝ е отправил реплики, възприети от нея като откровена заплаха за кариерното ѝ развитие в съдебната система. След това министърът на правосъдието и председателстващ заседанието Данаил Кирилов продължи с иронизирането и скритите намеци към Дишева. Последва писмо на съдии от цялата страна, които поискаха Кирилов и Гешев да се извинят за неприемливото си поведение въобще към противниците във ВСС на кандидата за главен прокурор. Реакцията на Гешев беше, че се е шегувал, а на министъра, че се смята за чувствителен и възпитан и няма да се извини.

Къща за гости – това словосъчетание описва имот, който по правило НЕ се използва като къща за гости. Скандалът около апартаментите на властта се разрасна и стигна до програмата, финансирана от ЕС, обект на множество злоупотреби.

Зам.-министърът на икономиката Александър Манолев и зам.-шефката на фонд „Земеделие“ Иванка Багдатова-Мизова се разделиха с постовете си заради къщи за гости, които не се ползват по предназначението им. Започна проверка и на къщи за гости, свързани със семейството на партньора на Елена Йончева.

През май оставка подаде и министърът на земеделието Румен Порожанов, който през част от периода, в който са правени нарушенията с къщите за гости, е бил шеф на фонд „Земеделие“. Появиха се и информации, че през 2014 г. е купил апартамент от 240 кв. м за малко над 54 хил. лв.

Къща за гости се нареди в един смислов ред с апартаменти, тераси, барбекю.

Любен Зидаров – уважаваният 94-годишен художник стана най-големият дразнител на бдителната фейсбук общност. А илюстрациите му към юбилейното издание на поредицата за „Хари Потър“ бяха заклеймени като грозни и травмиращи. Така се роди поредната виртуална драма, центрирана около реално отсъстващ проблем.

Меценат – в досега известното си значение меценат е човек, който доброволно и безвъзмездно подпомага развитието на науката или изкуството, като предоставя материална помощ със свои лични средства.

Думата произлиза от името на Гай Цилний Меценат, римски богаташ от етруски произход, който подпомагал младите поети.

Покрай изборите за кмет на София при среща на Фандъкова с културно-творческата интелигенция значението на думата рязко се разшири.

„Вие сте голям меценат“, каза Найо Тицин на кандидатката за нов мандат. Та според това допълнително тълкуване меценат – с държавни и общински пари – може да бъде и кметът.

НАПлийкс –  скандалът около безпрецедентната хакерска атака, пробила защитата на Националната агенция по приходите, в резултат на което лични данни на 5,1 милиона българи бяха копирани от неизвестни лица за неизвестни нужди и цели. Изтеклата информация беше за приходите на потърпевшите, данъци, сделки, здравна помощ, адреси, ЕГН-та и т.н. След поредица от недомлъвки от страна на управляващите по случая се оказа, че изтичането се е случило месец преди да бъде оповестено в края на юли (според други твърдения – даже две години по-рано). От правителството бяха принудени да го признаят публично чак след като данните бяха качени на руски домейни и 56 медии получиха съобщения от руския сървър yandex.ru с връзка за 11 GB данни.

Версиите се сменяха динамично – от „тероризъм” през „хакер вълшебник“ и „няма нищо страшно” до „клатене на властта” и „тежък инцидент с цел дестабилизация“, зад която беше заподозряна дългата ръка на Москва.

За известно време се завъртя и обяснението, че атаката била, за да се покаже колко слабо защитени са важни държавни бази данни.

НАПлийкс се разви сюжетно с ареста на хакера вълшебник, който според службите е 20-годишният служител на „ТАД груп“ Кристиян Бойков. Арестувани бяха и търговският директор на фирмата Георги Янков, както и собственикът ѝ Иван Тодоров (който остана в ареста, въпреки че първоначално беше пуснат на свобода срещу 100 хил. лева).

Спецпрокуратурата използва интересни прийоми, като разпространи до медиите записи от охранителни камери, а в историята по някакъв начин беше замесен и опозиционният сайт „Биволъ“. Добре се запомни и един от „силните“ аргументи на прокуратурата, според която от „ТАД груп“ действали подмолно и дестабилизиращо за стабилността на държавата и при други случаи – посегнали и на пръскачките пред парламента чрез хакване на сървъра на „Напоителни системи“.

„Евентуално да бъде активирана поливната част пред парламента, с което да се създаде някакво затруднение при придвижването, което пък от своя страна може, и за нас като прокурори е важно да направим своя извод, че, създавайки такава нестабилност, води след себе си веднага знаете какво – това е нестабилност въобще на цялата ни политическа система и т.н.“, описа тогава коварния замисъл за дестабилизация на държавата наблюдаващият делото прокурор Евгения Станкова.

Норвежци (виж и Стратегия за детето)  – зли скандинавски сили, работещи за подкопаване силата на българското семейство и посягащи на българщината. И за отвличане на българските деца с цел даване на пропаднали местни гей двойки.

Нормализация – в политическия речник синоним на ерозия, пропукване на властта, евфемистично описание от страна на ГЕРБ на по-слабо представяне на избори от управляващата партия (конкретно на местни избори).

„Няма такава държава“ – името на политическия проект на тв водещия Слави Трифонов. Учредяването на партията на 5 октомври стана почти апокрифно, за 20 минути, с достъп, забранен за журналисти, в тайнственост, с неясни учредители, а в словото си лидерът обясни основната (и засега единствена) цел – партията ще работи за приемане на резултатите от референдума, организиран от вече несъществуващото шоу по бТВ.

Краткото слово на Трифонов направи впечатление и със заявката, че партията не е жадна за власт, а за справедливост (въпреки че според политическата теория основна цел на всяка партия е властта, чрез която да осъществява програмните си цели).

Мълниеносното учредяване на формацията роди и перифразата „Няма такава партия“. Падна обаче една от загадките – Трифонов и сие не влязоха в комбина с Мая Манолова за кметските избори.

Според социологическите проучвания „Няма такава държава“ би взела проценти, които да я направят парламентарна сила. Актуалните данни на „Тренд“ от ноември 2019 г. сочат, че ако изборите бяха днес, за партията на Трифонов биха гласували около 5,1 на сто от всички избиратели. Големият проблем е, че шоуто вече няма трибуната на бТВ, а английската поговорка „далеч от очите, далеч от ума“ е доказала верността си през времето. Така че, ако няма скоро избори (каквито не се задават), може да се окаже, че Трифонов и сценаристи не улучиха с тайминга за партийно строителство.

Пенсии – Втората пенсия, онази, която очакваме от допълнителното задължително осигуряване, се оказа силно проблематична и имагинерна. Някои експерти стигнаха дотам, че сравниха частните пенсионни фондове, които събират парите за втората пенсия, с пирамиди. Къде и какво се случва със събраните средства и дали трябва да се държат в частните дружества или в НОИ е сложна тема с продължение. Факт е, че на фона на този скандал, който е тлееща бомба със закъснител, премиерът Бойко Борисов избра една петъчна вечер – на 29 ноември, за да поиска изненадващо и без ясни мотиви оставката на социалния министър Бисер Петков.

Плурализъм (виж двойник) – идеята за двойници на основните репортери в БНР беше обяснена с нуждата от плурализъм, а се разбираше замъглен опит за цензура.

Така че парадоксално плурализъм в съответния контекст се сдоби с още едно значение – скрита цензура.

Расизъм – това е нещо, което не съществува в България, защото сме най-толерантната нация на света, спасила евреите си. Расизмът е само заговор на подмолни англичани, които не си гледат „Брекзит“-а и как са се изложили пред света, а кроят заговори, в които топят България, за да отвлекат вниманието от собствената си пропадналост.

Така можеше да се синтезира преобладаващата (с различни нюанси подавани и от управляващите) реакция на тежкия скандал с расистки изпълнения по време на мача България–Англия, игран в София и завършил с 0:6 за гостите. Случаят беше централен за британските медии, на Острова политици от различни партии остро реагираха на поведението на български фенове. У нас се случи обичайното, когато има проблем – оставка, след което вече всичко е точно – чужденците са доволни, расизЪмът е ликвидиран.

Само няколко часа стигнаха, за да размисли бетонираният дотогава въпреки съпътстващите управлението му скандали шеф на БФС Борислав Михайлов да не се прави на главанак, а да си даде оставката, щом му я иска премиерът. Съвсем случайно, по отдавна планирана акция, разбира се, в БФС нахлу и ДАНС. Така расизмът в българския футбол набързо и решително бе изкоренен. 

От скандала се запомни и поредно езиковотворение от страна на Борисов в опит да се омаловажи реакцията извън България на случилото, като той заговори за ФИФА, ФАФА, ФУФА…

Профилактика/профилактиране (виж главанак) – обяснението, с което беше безпрецедентно спряно излъчването на БНР за пет часа. Употребява се вече и в смисъл – когато нещо е неясно защо, от каква необходимост и по чие нареждане се случва, това е профилактика.

Порножурналистика  (виж Днес е денят) – с този хаштаг от АЕЖ определиха прекрачването на границите и всякакви етични норми от псевдомедии.

Пунта мара – под този идиом се разбира нещо привидно, престорено, фалшиво; имитация; човек, който се преструва.

В добавено значение – като кажеш Цветанов, вече се разбира и пунта мара, както и обратното.

Конкретният повод стана опитът на бившия втори в ГЕРБ да се върне в НС като нещатен сътрудник, след като заради „Апартаментгейт“ беше принуден да напусне парламента като депутат.

„Нe мoжe тoй дa пoдaвa ocтaвкa кaтo прeдceдaтeл нa пaрлaмeнтaрнaтa групa нa ГEРБ, дa нaпуcкa прeдceдaтeлcкoтo мяcтo нa пaрлaмeнтaрнa кoмиcия и дa излизa oт Нaрoднoтo cъбрaниe, a caмo някoлкo дни пo-къcнo дa ce връщa. Тoвa cякaш пoкaзвa, чe e бил пунтa мaрa“, зaяви прeмиeрът по случая.

Свинска чума – тежко заразно заболяване по животните.

България беше десетата европейска държава, засегната от африканската чума по свинете. В повечето от останалите обаче заразата се разпространяваше само или предимно сред дивите прасета. Тук вирусът засегна сериозно индустриално гледаните животни, а стотици стопани, които отглеждаха прасе в двора си, трябваше да заколят здравите си животни в разгара на лятото. Унищожаването на животни предизвика силен отпор и протести в засегнатите региони, имаше блокирани пътища и гражданско неподчинение. Интересно е, че тази история заглъхна към началото на септември, като темата за увеличаването на периметъра, обхванат от свинска чума, и отчетността за изтребените прасета постепенно, неусетно някак, спря да присъства медийно. Като победата над свинската чума  (виртуална или реална) се случи тъкмо навреме – около месец преди местните избори.

Средният пръст – неувяхваща класика на „бонтона“ в българския обществено-политически живот. Който среден пръст вади, става генерален директор на БНТ. Това показа възходящата кариера на Емил Кошлуков. Примерът му от ефирно размахване на кукиш се оказа заразителен и охотно беше последван от вицепремиера Красимир Каракачанов в интервю по Канал 3, докато „онагледяваше“ какво направил на съда австралиецът Джок Полфрийман (виж по-горе).

Стратегия за детето – такъв документ няма приет, но въпреки това несъществуващата стратегия стана актуалното плашило, след като „джендъризмът“ се поизтърка и поизчерпа. Според митове и легенди, бродещи из фейсбук, тя ще отнема деца от родителите им, малките ще отиват в Норвегия насила, осиновени в масовия случай от гей двойки, а нацията съвсем ще се затрие. През годината протестите на „загрижени родители“ против неприетата стратегия така и не спряха. Истерията достигна своя връх с пускане на слух в ромските махали на няколко града, най-силно в Сливен, че социалните идват да отнемат децата от училище. Слухът, който достигна пика си на 7 октомври, много напомняше на проба за създаване на масова психоза.

Съешавам се – глагол, новата му специфична употреба е в словосъчетание от типа „Демократична България се съеши с БСП“ (по Борисов). Използва се, за да се опише раздразнението на ГЕРБ заради трудната победа на кметските избори в София, при която Йорданка Фандъкова спечели с малко нов мандат пред Мая Манолова, а гласовете на десните се разцепиха. Освен недоволството на Големия брат към своеволието на т.нар. градска десница да гласува по съвест глаголът прави и внушението за непозволена близост между ДБ и БСП.

Тв 7/8 (виж и „Няма такава държава“) – на 31 юли Слави Трифонов съобщи, че напуска бТВ заради недостиг на свобода и че се впуска в собствен тв проект и политическа партия. Програмата на телевизията е разширена версия на дългогодишното шоу. „Добро публицистично предаване, голяма доза сексизъм, понякога лош вкус. Но и алтернатива в овладения медиен пейзаж”, така синтезира Тв 7/8 Ивайло Дичев.

Още с първото предаване Слави и компания обявиха, че са имали грандиозен рейтинг от над 1 млн. зрители, въпреки това тълпи от рекламодатели засега липсват.

Тераса (виж и барбекю) – това е съоръжение, което хем го има, хем го няма в нотариалния акт. На него хем има, хем няма барбекю, което хем е незаконно, хем е трудно да се разруши. Терасата също така е необходимо условие, ако имате амбиции за консул във Валенсия. Челният опит на бившия шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев показва: без испански език (или със съмнителен сертификат) може, но без тереса не е сигурно. „Той е с няколко образования и няколко награди”, защити ценността на Георгиев премиерът Бойко Борисов.

Председателят на антикорупционната комисия, който трябваше да ръководи и контролира проверките на имотите и парите на властта, също се оказа, че е в нарушение – не е декларирал тераса от 186 кв. м със сауна, барбекю и зимна градина, а неговият заместник Антон Славчев се ширеше на огромна тераса, закупена на смешна цена. „Най-забавното“ в тази история беше, че оглавяваната от Георгиев КПКОНПИ трябваше да проверява собствения си шеф.

За имотни проблеми пострадаха представители на различни нива, с поста си се прости дори и „незаменимият” Цветан Цветанов, само Георгиев обаче впоследствие беше устроен на уютно място от партията и държавата.

Уйдурма – утвърденото значение е лъжлива история, нагласена работа, стъкмена работа, машинация.

Вдъхването на нов живот на позабравения диалектизъм отново е езиков принос на премиера Борисов. В освежената версия уйдурмата е нещо, което Мая Манолова, кандидат за кмет на София – неуспял, извършва във Волуяк. Нещо като продължение на Констинбродската афера, но с известни оттенъци. Това според Борисов е заговор на Манолова с роми (въпреки липсата точно там на компактно ромско население), които трябва да твърдят, че са купени, за да гласуват за опонентката ѝ Йорданка Фандъкова. Но на Манолова нито аферите, нито уйдурмите ѝ се получават добре, защото, както показаха резултатите, ромите масово и колективно харесаха преизбраната кметица на София, а резултатът на втори тур във Волуяк беше почти изравнен. Заради уйдурмата, или заради липсата ѝ, Манолова сега обжалва съдебно резултата от вота на кметските избори в София.

Ф-16 – Американски военни самолети. Понякога известни още и като Ф-34 (по Тръмп). През 2019 г. беше сложена точка на едно проточило се противопоставяне с основни действащи лица президент и ГЕРБ по темата кои са по-добрите военни самолети, които трябва да купим. На 19 юли след четиричасови дебати парламентът гласува на първо и второ четене проектозакона за ратифициране на четирите договора със САЩ за купуване на осем изтребителя Ф-16, блок 70 с въоръжението и оборудването към тях за над 2 млрд. долара. На второ четене 123-ма гласуваха „за“, 78 – „против“, а двама се въздържаха. Първите два самолета би трябвало да бъдат получени след 4 години – средата на 2023 г., а още четири – до края на същата година. В първото тримесечие на 2024 г. се очакват последните 2 броя, чието забавяне е, за да се обучават на тях пилоти до ниво инструктори. Радев, бивш шеф на ВВС, до последно си остана силно скептичен към сделката, а противниците му го обвиняваха в лобиране за „Грипен“.

А в края на годината премиерът Бойко Борисов беше приет от американския президент Доналд Тръмп, като това беше първото посещение на българския министър-председател в Белия дом от 2012 г. насам.

„Фолксваген“ – голям европейски автомобилен концерн, който имаше намерение (евентуални) да строи свой завод в България. Или в Турция. С напредването на времето напрежението растеше – на коя от двете балкански страни ще спре избора си германската компания.

Въпреки все по-ясните сигнали, че концернът няма да дойде в България, управляващите в София до последно твърдяха обратното. А премиерът Борисов накрая видя и положителното на НЕидването. „Направихме си голяма реклама“, обясни той.

Така чакането на „Фолксваген“ се превърна в осъвременена версия на чакането на Годо.

А ето и новата езикова употреба, която се налага в израза „да чакаш „Фолксваген“ със значение “да не се надяваш на нещо, което не се случва“.

Фъш-фъш – звукоподражателно словосъчетание. „Фъш-фъш” е нещо като #MeToo за ГЕРБ-жени, битката им да не ходят по разни студия и телевизии без прически, извоювана с отпор на председателя Борисов и снизходително допусната и огласена от него.

 Фъш-фъш означава фризьорска процедура, за която управляващата партия ГЕРБ дава своето съгласие и подкрепа в случаите, когато става дума за жени. В случаите с мъжките прически препоръката е „тък-тък“, което също е коафьорска манипулация, но извършвана с машинка за бръснене”, написа Веселина Седларска.

Шпионин – руски. Това е лице, което  се прави на шпионин, така че всички да са напълно наясно какви ги върши. Шпионинът се навира на очи упорито с проруски изказвания и активности, членува във всякакви организации, които да не оставят и грам съмнения за кого работи, досажда на общество и компетентни органи с връзките си със спорни фигури, по възможност бивши съветски и руски разузнавачи.

Това стана ясно от т. нар. шпионски скандал, който беше шумно огласен с извадки – пак с източник прокуратурата – на шпионските записки на един от главните шпиони Николай Малинов.

Шпионинът е лице, което получава официално позволение да отиде в Москва (в страната, за която шпионира), за да си получи наградата баш от президента (Путин).

Така шпионството през 2019 г. (шпионажът е нещо друго) беше изведено до нови висоти.

Както и уйдурмата, и анализът, и още толкова много неща.

Но най-доброто винаги предстои...

----

Този материал е публикуван в декемврийския брой на сп. "Клуб Z". Още текстове от същата авторка можете да прочетете тук.