Дейвид Стърн, човекът участвал в превръщането на баскетбола в глобална атракция и бизнес през последните повече от 30 години, издъхна на 77 години в клиника в Манхатън, Ню Йорк.

Стърн беше комисионер на Националната баскетболна асоциация (НБА) от февруари 1984 г. до февруари 2014-а, когато отстъпи на Адам Силвър.

В този период НБА умножи феновете си по целия свят, отвори се повече за чужденци, увеличи значително приходите и печалбата си...

"Благодарение на Дейвид НБА е истински световен бранд, заяви в обращение Адам Силвър. - Това го превърна не само в един от най-големите спортни ръководители, но и в един от най-влиятелните бизнес лидери на своята генерация. Всеки един член на семейството на НБА е благодарен на Дейвид заради визията, великодушието и вдъхновението му."

Стърн с Адам Силвър, негов бивш заместник, а от 2014-а наследник.

Дейвид Стърн е роден през 1942 г. в Ню Йорк. Посещавал е професионалното училище по право към Колумбийския университет. Първият му допир с баскетбола е през 60-те години, когато работи в престижна адвокатска кантора, представляваща НБА.

През 1978 г. приема поста на генерален секретар в асоциацията. Две години по-късно става вицепрезидент, а след още четири е избран на позиция №1 в администрацията - комисионер.

В онези години НБА значително отстъпва на лигите по американски футбол и бейзбол в САЩ по всички показатели - зрители, тв аудитория, рекламни приходи, популярност, социална значимост...

Постепенно асоциацията започва да топи преднината. Заговори се за Лига на извънземните, а слоганът "Обичам тази игра" е сред най-популярните в световния спорт въобще.

Дейвид Стърн с величието Бил Ръсел.

Философията на Стърн се основава на това да се рекламират големите звезди като Майкъл Джордан, Меджик Джонсън, Лари Бърд, Патрик Юинг, Чарлз Баркли, Доминик Уилкинс и т.н. чрез техните изумителни способности на игрището.

Седем нови отбора се присединяват към НБА по времето на Стърн, два от които от Канада. През миналата година "Торонто Раптърс" стана шампион. Босът е сред двигателите за стартирането на женската WNBA. Големите звезди на НБА заиграха на Олимпийски игри и Световни първенства.

"Торонто Раптърс"

НБА се излъчва над 200 страни по света. Миналият сезон пък беше шестият, в който в Лигата на извънземните е имало представители на над 100 страни.

Баскетболът и сега отстъпва на американския футбол и бейзбола в САЩ, но има нещо, което тези спортове може би никога няма да постигнат - популярност и обожание из целия свят.

По времето на Стърн тимове от НБА започнаха да посещават тогавашния СССР за демонстративни мачове. Постепенно визитите прераснаха из цяла Европа и Азия. Направиха се програми и събития, които да популяризират асоциацията и нейните дейности. Много повече млади играчи, които не са родени в Северна Америка, попадат в драфта (избора на новобранци).

Бившият комисионер връчва поредната награда на Леброн Джеймс.

Дейвид Стърн е и критикуван за някои решения и маниера си на ръководене на лигата, но положителното е много повече, най-вече като популярност и приходи. През 2014 г. той остави НБА в много по-добро състояние, отколкото когато я взе.

Стърн, който получи мозъчен инсулт през декември, е бил обграден от семейството си в последните часове - съпругата Даян и синовете Ерик и Андрю.