Комисията за финансов надзор наложи принудителна административна мярка спрямо инвестиционния посредник "Глобал Маркетс" ООД, с която го задължи да прехвърли всички активи на свои клиенти, които не са избрали изрично начин за уреждане на взаимоотношенията им, към лицензиран инвестиционен посредник, а в случай че такъв не е налице – в депозитарна институция, включително чрез откриване на нови сметки на клиентите.

Освен това компанията трябва да представи в надзора сключените договори, в които се представят подробни доказателства за прехвърлянето на активите на всеки клиент.

През последните седмици между КФН и "Глобал маркетс" се води епистоларна война. От 10 октомври това е петото поред съобщение на КФН, свързано с дейността на инвестиционния посредник, на които компанията отговаря с прессъобщение, че търси милиони за нанесени от комисията щети и намира "гъвкави начини за работа".

През юли ведомството отне лиценза на компанията, която междувременно беше подала молба за доброволно отказване от лиценза. ОТ КФН обясниха, че това е заради нарушения, а от "Глобал маркетс" отвърнаха, че са били проверявани непрекъснато, без да им бъдат издадени наказателни постановления, които да обхалват, и твърдят, че са завели в Европейската комисия иск срещу КФН, в който настояват за обезщетение от 2,5 млн. лева.

Името на "Глобал маркетс" беше замесено и сред участниците, предизвикали т.нар. банкова паника от края на юни, чрез разпращане на бюлетин до своите клиенти, в които ги предупреждава, че поименно назовани банки не са стабилни, както и че валутният борд ще се срине.