След трагедията в германския град Крефелд, при която в пожар в местния зоопарк загинаха над 30 маймуни, жена на 60 години и двете й дъщери се предадоха в полицията.

Смята се, че пожарът е възникнал след като върху покрива на един от маймунарниците е паднал запален хартиен фенер, който жените пуснали навръх Нова година. Хартиените фенери, които се пускат запалени в небето, са забранени в Германия именно поради голямата опасност от пожари.

Жената признала, че ги е купила в интернет и отрече да е знаела, че са нелегални. Пожарът пламнал малко след настъпването на новата година. Един от фенерите паднал върху покрив, покрит със суха шума от дърветата наоколо.

Пет орангутана, две горили, едно шимпанзе и десетки по-малки примати са загинали от задушаване. Подобна орис е застигнала множество редки птици.

„Смъртта на човекоподобните маймуни не се различава от смъртта на хората“, подчертаха представители от местната полиция.

Жените ще бъдат съдени за убийство по непредпазливост, като ги грозят пет години затвор. Щетите за милиони евро също ще трябва да бъдат платени от тях.

Загиналите животни ще бъдат кремирани по стандартите за отстраняване на животински трупове, но зоопаркът ще организира траурна церемония в тяхна чест. Десетки граждани на Крефелд се събраха на 1 януари пред зоопарка и поставиха запалени свещи и цветя.

Някои от тях познаваха животните по имена. Само две шимпанзета – Бали и Лимбо, са оцелели от пожара.

Възрастна горила също не е пострадала, тъй като е била отделена от другите маймуни, след като загубила зрението си от старост. Трите маймуни ще бъдат преместени в друг зоопарк, тъй като къщата за маймуни в Крефелд е напълно изгоряла.