Историята на скандалния дългогодишен кмет на Симитли Апостол Апостолов и неговото семейство е разказ, белязан от ключовите думи на прехода - кьотек, мутри, бухалки, депутати, бизнес, тото, футбол, избори без избор, обществени поръчки и разбира се – Бойко Борисов

"Изтепах ги, бе, изтепах ги всички, там бяха 200 човека. Значи аз се качих при 200 човека и ги изтепах", къде на шега, къде в опит да се оправдае, обяви дългогодишният кмет на Симитли Апостол Апостолов.

Накратко историята е следната. Половин час след настъпването на новата година в кафене в центъра на града възниква конфликт с участието на кмета Апостолов, неговия син - депутата от ГЕРБ Стефан Апостолов, бизнесмена Методи Бачев и техните компании.

Според МВР става дума за "сдърпване", което не е ескалирало сериозно и няма пострадали. Апостолов-старши твърди, че само опитал да въдвори ред, тъй като компанията на Бачев хвърляла пиратки, което той бил забранил. В мирния си опит да ги помоли да престанат, описан като "отидох с бутилка шампанско да ги поздравя", кметът дори "изял няколко шамара по стечение на обстоятелствата".

Другата страна, разбира се, не е съгласна - според Бачев кметът и синът му се държали агресивно, заплашвали ги, депутатът от ГЕРБ дори го душил, а баща му ударил сестрата на Бачев. По непотвърдена информация, която се върти в социалните мрежи като разкази на други очевидци, Стефан Апостолов спазил стари депутатски традиции, поставени от коалиционните му партньори от "Атака" и размахвал депутатската си карта с думи и действия, които предполагат да не държи малка пластика с имена, а по-скоро магически артефакт за всемогъщество и безсмъртие.

Подробностите около случката, разиграла се на площада в Симитли навръх Нова година и каква точно е истината, тепърва предстои да се изяснява от компетентните органи. Или поне на това се надяват малцината у нас, които все още разполагат с вяра в разследващите и правораздавателни органи, особено когато става дума за случай със замесени представители на управляваща партия.

„Бай Апостол прави избори“

Но историята на Апостол Апостолов далеч не започва от първите минути на 2020 г., а в настоящия момент си струва да припомним част от нея. Политическият път на бившия футболен съдия, какъвто е днес и синът му, стартира на местите избори през далечната вече 2003-та, когато печели още от първи тур. 16 години по-късно той все още е на поста, като в последните два случая практически дори не се явява на избори. Да, няма грешка - на вота за местна власт в края на отишлата си 2019 г. Апостолов е единствен кандидат за кмет на общината. И това не му се случва за първи път - 4 години по-рано, през 2015-а, отново до място в бюлетината на местната избирателна комисия не успява да се добере нито един друг желаещ.

Тогава Апостолов е кандидат на местна коалиция "Бъдеще за община Симитли" - със същата коалиция обещава бъдеще, когато е избран за първи път и през 2003 г. На последните избори преди няколко месеца той вече е кандидат на... "Партия на зелените". Чисто формално това дава основания на ГЕРБ да твърди, макар неговият син да е в редиците на партията като депутат, че Апостолов-старши не е неин кмет. Още повече, както вероятно биха казали хората на Борисов - макар ГЕРБ да не издига конкурент на Апостолов за поста, партията все пак участва в изборите за общински съветници. Подобна теза веднага се опровергава от няколко факта. На първо място - ако искаше наистина някаква промяна в Симитли, Бойко Борисов можеше да издигне конкурент на Апостолов. Но за близките политически отношения между Борисов и Апостолов говори и друго - на изборите за общински съвет се явяват само две листи - тази на кмета и тази на ГЕРБ. Куриозно, двете листи дори са представени заедно, на общо събитие.

Освен местата в общинския съвет на Симитли, по подобна схема са разделени и шестте населени места в общината - Брежани, Долно Осеново, Крупник, Полена, Полето и Черниче. Избори за кмет, подобно на случая в Симитли, практически не се провеждат в нито едно от споменатите шест населени места. Нещо повече - буквално както са подредени по азбучен ред, те са разделени между ГЕРБ и Апостолов - три на три. В първите три единствените кандидати са от "Партията на зелените", а във вторите три - от ГЕРБ. Изборен сценарий, на който без съмнение би завидял и един култов герой на Алеко Константинов.

В такава ситуация човек би се запитал - къде е опозицията на национално ниво и защо нито една партия дори не се опитва да наруши хегемонията на Апостол Апостолов? На този въпрос си заслужава да бъде потърсен отговор например от "Позитано" №20.  Това обаче би важало само за последните избори, тъй като 2015-а БСП е част от коалицията "Бъдеще за Симитли", която издига Апостолов отново като единствен кандидат.

Опасен не само на политическия ринг

Способностите на Апостолов да решава конфликтни ситуации с шампанско в ръце дават някои възможни отговори за липсата на конкуренция, в която той се оказва твърде често на политическата арена. И тук историята отново не започва от тази година.

"Уууу, аз ги бия само в лице! Този нещо се е объркал. Аз, първо, всички, които съм ги бил, съм ги бил лице в лице. Второ, тоя е много голям боклук и нема как да го бия. Аз бия до определено ниво хора. Тоя е над определеното ниво хора, боклук, и няма как да го бия. Разбирате ли ме?"

Така през 2018-а пред Нова телевизия "помирителят с шампанското" Апостолов отговоря на обвинения от страна на Велислав Елезов - пресаташе на футболния клуб "Пирин", че бил нападнат в гръб от кмета на Симитли. Култовото му включване при Милен Цветков трудно може да бъде описано. Елезов нарича поведението на кмета "неадекватно и неконтролируемо" и обяснява, че бил нападнат "в гръб със зверски шут", а след това му били нанесени "удари по главата". Колорит донася обвинението, че Апостолов заплашвал Елезов "с половите си органи". Освен да съобщи пред медиите, Елезов внесе жалба в полицията, по която не е известно да е последвало нещо за Апостолов.

Отбелязване си струват и някои събития около местните избори през миналата година. Както вече стана дума, още през 2015-а Апостол Апостолов е единствен кандидат за четвърти мандат като кмет. Петият му мандат също изглежда като гарантиран, когато през лятото на м.г. местният вестник "Струма" съобщава гръмко: "Изненада в Симитли! СДС изправя шампиона и почетен гражданин Методи Стойнев срещу вечния кмет Апостол Апостолов". Стойнев е представен официално от местното ръководство на СДС, в това число от председателя му Здравко Ушатов.

"СДС се възражда, през годините се навъртяха разни царе, князе, обединители, а СДС, които поставиха основите на демокрацията у нас, сякаш бяха изтласкани встрани. Но днес ние сме повече уверени, че се връщаме в политическия живот по-силни и обединени от всякога, за да довършим започнатото. Методи Стойнев е кандидатура, която подкрепяме напълно, заради всичките му достойнства, хъс за победа и шампионски дух, показани през годините", казва от своя страна представителят на СДС за Югозападна България Костадин Костадинов.

Няколко дни по-късно СДС се отказва от горещата си подкрепата за Стойнев, като тихомълком споменава аргумента за споразумение с ГЕРБ на централно ниво, въпреки че на много места из страната двете партии са конкуренти – като Видин, Калояново, Асеновград, Костинброд и други. СДС в Симитли все пак има желание да участва поне в изборите за общински съвет, но общинската избирателна комисия не ги допуска с аргумента за документални проблеми. Партията обжалва, но по-късно оттегля жалбата си и оставя "Партията на зелените" (Апостолов) и ГЕРБ като единствените в "борбата" за общинския съвет.

Любопитен момент добавя новина от криминалната хроника в града - във времето между отказа от регистрацията на листата и оттеглянето на жалбата срещу това решение, колата на лидера на СДС в Симитли Здравко Ушатов става обект на вандалски акт. Задното стъкло е строшено с камък, докато автомобилът е паркиран пред дома на Ушатов. Полицията е уведомена, а резултат от дейността ѝ отново не е известен. Последният епизод от тази чудата тази история е, че Методи Стойнев за кратко отново се оказва кандидат - припознат от партия "Възраждане". ОИК в Симитли първоначално отказва регистрация и на нея, но от "Възраждане" обжалват и ЦИК се произнася в нейна полза, връща казуса на ОИК, откъдето този път допускат формацията до вота. В крайна сметка обаче Методи Стойнев и "Възраждане" мистериозно така и не се явяват на изборите, като в решенията на ОИК-Симитли не може да бъде открито заявление за оттегляне на кандидата им. За други инциденти мълчи и криминалната хроника.

Но още през 2011 г. могат да бъдат посочени други два любопитни случая. Местните разказват, че малко след изборите е пребит младият регионален лидер на "Атака" Любомир Станков, който си позволил да се яви в изборната надпревара срещу Апостолов и кандидата на ГЕРБ Александър Костов. Станков печели 200 гласа и взима под 3%, а Апостолов печели още на първи тур. Случаят не достига до медиите, за разлика от този с общинския координатор на ГЕРБ-Симитли Георги Лунджов. В началото на февруари 2012-а той е нападнат от двама неизвестни мъже пред дома му. Те изскочили с бухалки от джип и му нанесили няколко удара, вследствие на които е приет в болница с комоцио и лицево-черепна травма. В допълнение към случая с Любомир Станков от "Атака" пък е любопитно да се отбележи, че 4 години по-късно, на следващите избори, той вече е кандидат и е избран за общински съветник от листата на кметската коалиция "Бъдеще за Симитли".

През 2009 г. пък шефове на футболни клубове в Югозападната "В" група се оплакват на пресконференция, че са били заплашвани от Апостол Апостолов. Това се случва след скандален двубой между "Витоша" (Бистрица), където е картотекиран Бойко Борисов, все още кмет на София, и отборът на Апостолов - Септември (Симитли). Мачът така и не се състои поради меле между двата отбора, арестувани са 16 души.

"В отбора ни имаше повече от десет футболисти от юношеската формация и какво видяха те – кръв, побоища и избити зъби. Бяхме подготвени за тежко гостуване, но не и за такова нещо. На стадиона имаше камера, но впоследствие се оказа, че няма касета. Не мога да се ангажирам и да твърдя, че Апостол Апостолов е разменил касетата с оператора, но видях как двамата си разменят нещо, след което се разбра, че няма запис от всичко, което се е случило. Бяхме готови за всякакви провокации, но не и за такъв побой”, разказва тогава треньорът на "Витоша" Александър Димитров.

По-късно зад тях застават и други клубове, а цитиран от други медии е представителят на "Ботев" (Ихтиман) Илия Велев, който твърди, че кметът на Симитли ги заплашвал, че "ще ни бесят един по един на гредите". Сред главните обвинени лица е и тогавашният футболист на Септември Методи Стойнев - същият, който десет години по-късно е на косъм да влезе в надпревара за кметското място с Апостолов, но това така и не се случва.

Победите на Апостолов не се само на футболния, политическия и други рингове, но ги обединява способността му да ги печели с всякакви методи и накрая да излиза чист. Разследване на вестник "Банкерь" през 2009 г. обръща внимание на странния начин, по който са отработвани сигнали за злоупотреби от негова страна, свързани с режима за възлагане на обществени поръчки, опорочени конкурсни процедури и т.н.

Сричащият съдия и дъщерята тото милионер

Последната широко отразена проява преди новогодишната на сина на Апостол Апостолов - депутатът от ГЕРБ Стефан Апостолов - е от април 2018 г., когато Апостолов-младши направи комичен опит да чете от трибуната текстове от Закона за физическото възпитание и спорта, демонстрирайки сериозни затруднения с тази задача, сричане и куп лапсуси. Освен в българския футбол, Апостолов има опит и като международен съдия, като също през 2018 г. влезе в международния обмен със спорните си отсъждания по време на мача между Розенборг и Валур, когато отсъди три дузпи, а и двата отбора имаха сериозни претенции към него след мача.

У нас на терена също не липсват скандали - той е изваден от съдийството за известно време през лятото на миналата година, по-късно правата му са възстановени.

Двамата мъже в семейство Апостолови не са единствените, които могат да се похвалят с медийно внимание и горещи събития около себе си. През 2015 г. в новините попада и дъщерята на Апостол - Полина Динкова, която постигна страхотна победа на различна арена, като печели над 7 милиона лева от тотото. Новината първи разкрива именно баща ѝ Апостол Апостолов. 

Семейната история като история на прехода                         

За финал не би било коректно към читателите, ако не припомним, че разигралата се навръх Нова година разправия между Апостолов и Бачев не е тяхната първа обща история. През 2016 г. се появи видео от тържество на площада в симитлийското село Черниче, когато видимо почерпеният шеф на строителната компания "Агромах" Методи Бачев, най-меко казано, направи намек за интимни отношения между кмета Апостолов и премиера Борисов. По-късно компанията, която минаваше за една от любимите на ГЕРБ, смени името си на "Грома Холд".

Каквато и да е конкретната истина за случката от вечерта на 31 декември срещу 1 януари, в историята на Апостол Апосполов и неговото семейство се преплитат един куп ключови за българския преход думи и словосъчетания – побоища и мутренски разправии, футболни кавги и съдии, депутати и депутатски карти, неграмотност, опорочени избори и безпринципни политически договорки, тото, бизнес, обществени поръчки. И разбира се – каква история от България без щипка Бойко Борисов... 

----

* Този материал е създаден по проект "Генерация Z".