Пентагонът заяви, че по нареждане на президента Доналд Тръмп в Багдад е бил убит при ракетен удар командващият елитните ирански Бригади Ал Кудс генерал Касем Солеймани, предадоха Франс прес и ДПА, цитирани от БТА.

"По нареждане на президента американските въоръжени сили предприеха решителни отбранителни действия за защита на американски официални лица и военнослужещи в чужбина, като убиха Касем Солеймани", се казва в изявление на американското военно министерство.

Солеймани "активно е разработвал планове за нападения над американски дипломати и военнослужещи в Ирак и в целия регион. Той също така е одобрил извършените тази седмица нападения над посолството на САЩ в Багдад", се казва още в изявлението.

Белият дом все още не е взел отношение по новината, но президентът Тръмп пусна в туитър американското знаме - без никакъв коментар - малко след съобщението за смъртта на Солеймани в Багдад.

Конгресът на САЩ не бил уведомен

Конгресът на САЩ не е бил предварително уведомен за нанасянето на ракетен удар в Ирак срещу иранския генерал Касем Солеймани, заяви председателят на комисията по външните работи в Камарата на представителите, демократът Елиът Енгъл в комюнике.

"Този удар беше извършен без уведомяване, нито консултации с Конгреса"

"Извършването на толкова сериозни действия без привличането на Конгреса повдига сериозни правни въпроси и представлява удар по пълномощията на Конгреса", добави демократът от щата Ню Йорк.

Кой е ген. Солеймани

САЩ държат отговорни Солеймани и Бригадите Ал Кудс за смъртта на стотици военнослужещи от САЩ и водената от Вашингтон коалиция. Те заявиха, че Солеймани е организирал ракетния обстрел от 27 декември, в който беше убит американски цивилен подизпълнител в Ирак.

Иранските Гвардейци на революцията потвърдиха смъртта на Солеймани. В тяхно изявление, излъчено по иранската държавна телевизия, се казва, че Солеймани е "загинал като мъченик при атака на Америка по летището на Багдад".

Бригадите Ал Кудс са една от най-боеспособните части на иранските Гвардейци на революцията и активно участват във военните конфликти в Сирия и Ирак. Смята се, че ефективността на това специално подразделение до голяма степен е зависела от способностите на неговия командир генерал Касем Солеймани. Представители на администрацията на Тръмп са заявявали, че за тях Солеймани е терорист, припомня още БТА.

Реакцията на Иран: Опасна ескалация, международен тероризъм

Смъртта на влиятелния ирански генерал Касем Солеймани в американски въздушен удар в Багдад по заповед на президента Доналд Тръмп е "изключително опасна и безразсъдна ескалация", предупреди в туитър иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф.

По думите му убийството на Солеймани е "акт на международен тероризъм от страна на САЩ", цитига го ТАСС. Според министъра САЩ ще носят отговорността за всички последствия .

Солеймани беше най-ефективната сила в борбата с "Ислямска държава", Ал Каида и сирийската групировка Фронт Ан Нусра, заяви Зариф, цитиран от "Ройтерс".

"Солеймани се присъедини към нашите братя мъченици, но нашето отмъщение над Америка ще е страшно", заяви един от бившите лидери на иранските Гвардейци на Революцията Мохсен Резаи, цитиран от АФП.

Реакцията на пазарите: петролът поскъпна

Цените на петрола скочиха с над 4 процента след новината за смъртта на Касем Солеймани. Барелът американски суров петрол (West Texas Intermediate) поскъпна с 4,3 процента до 63,84 долара, а курсът на барела европейски суров петрол Брент нарасна с 4,4 процента до 69,16 долара.