Нарушения на изискванията за съхранение на отпадъци и разпит на служители на местната екоинспекция заради издадени протоколи, че всичко е наред - това прави към момента Окръжната прокуратура на Плевен по казуса с откритите 9000 тона италиански боклук в имот в града. Преди ден се проведе мащабна полицейска акция в града заради съмнения за незаконен трафик на отпадъци от Италия, съхраняват на територията на града. Главният секретар на МВР Ивайло Иванов съобщи, че се търси връзка между откритото в Плевен депо и арестите в Италия, свързани с незаконен износ на боклук с влакова композиция от Милано за България. Той припомни, че имаше и арести на представители на италианската Ндрагета. 

"При огледа сме установили, че видимо са нарушени изискванията за съхранение на отпадъците", заяви пред бТВ тази сутрин окръжният прокурор на Плевен Ваня Савова.

Открити са неопасни отпадъци – пластмаса, метал и хартия. Засега е ясно, че балите с отпадъци на площадката са пристигнали у нас от Италия, но по море. Разследването е започнало на 30 декември 2019 г. уточни окръжният прокурор. с оглед на депото, допълни Савова. Видимо е било, че отпадъкът е в разпръснато състояние в двора на бивш завод, където няма ток и вода, нито машини за преработка на отпадъци, уточни тя.

На разпит са привикани четири служителки от РИОСВ – Плевен, които са изготвили протоколите, че в обекта всичко е наред. По данни на прокуратурата обаче депото за боклук има разрешение от РИОСВ и разрешение за внос от Италия, което е подписано от зам.-министър на околната среда и водите. Името му не бе назовано. По думите на прокурорката - тече проверка дали има издадено и разрешение за внос или съхранение на опасни отпадъци.

Кметът на Плевен Георг Спартански обяви, че не е възможно боклук да се изгаря в ТЕЦ–Плевен, защото той работи с газ и няма инсталация за горене на твърди отпадъци.

"Категорично също тези отпадъци не се возят на новоизграденото с европейски средства депо за преработка на твърди битови отпадъци край село Буковълк”, категоричен бе градоначалникът. 

Той посочи, че по официална информация на РИОСВ няма основание за притеснение.

"Нямам информация фирма "Феникс Плевен" да работи незаконно", каза кметът на града, но уточни, че не знае дали изобщо фирмата развива някаква дейност.

Община Плевен не е официално сезирана със сигнали за площадката със складирани отпадъци.

По информация на Нова тв, разпространена още снощи, в историята с проверяваното складиране на боклук в Плевен можело да е замесена същата фирма, която беше струпала отпадъци под магистрала "Струма", които се запалиха, а от това бе увреден мост на аутобана. Потвърждение за тази информация за момента няма. Телевизията твърди, че според нейни източници компанията е взела разрешително от регионалната екоинспекция за горене на боклука от Италия, въпреки че не е имала капацитет за това. Проверява се дали разрешителното е фалшиво.

Операцията по разкриване на нелегални сметища в Италия, наречена "Четвъртото копие" приключва на 6 декември 2019 година с двадесет ареста, осъществени от прокуратурата на Ламеция и Катандзаро. Всичко започва през юни 2018 година по сигнал на местен жител, който забелязва съмнително движение на камиони през нощта и без да се двоуми, съобщава на полицията. Оказва се, че две от дълбоките пещери край местни градчета са препълнени с нелегални отпадъци. Вредните нелегални сметища са били запълвани  в продължение на 15 години.

Както казва прокурорът на Ламеция Терме, Сарваторе Курчо "говорим не само за организирана престъпна група, но и за глупави хора, които тровят земята, въздуха и водата на своите родители, деца и близки". "Хората трябва да ни вярват и да подават сигнали" - подчерта прокурорът на Катандзаро Никола Гратери.