Частната турска авиокомпания "МНГ джет" (MNG Jet) е подала жалба за незаконно ползване на услугите й за бягството на бившия ръководител на Нисан (Nissan) и Рено (Renault) Карлос Гон от Япония в Ливан, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Служител на компанията признал, че е фалшифицирал регистрите и твърди, че е действал сам, без разрешението на "МНГ джет".

На 29 декември 2019 година операторът дал под наем два частни самолета на двама различни клиенти - един от Дубай до Осака и от Осака до Истанбул, а друг - от Истанбул за Бейрут, посочва на сайта си компанията, цитирана от "Ройтерс". Двата договора не изглеждали свързани помежду си и името на Гон не фигурирало в официалните документи на нито един от полетите.

След като научила от медиите, че наетите самолети са ползвани от Карлос Гон и от недекларирани официално пътници, компанията е извършила вътрешно разследване и е подала жалба в Турция на 1 януари 2020 година срещу замесените лица.

Вчера турската полиция задържа няколко души, след като вътрешното министерство започна разследване на преминаването през страната на бившия шеф на групата Рено-Нисан Карлос Гон, който избяга в Ливан, след като беше поставен под домашен арест в Япония.

Частната агенция ДХА уточни, че са били задържани седем души - четирима пилоти, мениджър на товарна компания и двама служители на летището.
Във вторник Гон лично потвърди, че е избягал от Япония в Ливан, за да избегне от несправедливото японско правосъдие.