Специализирана инженерна бригада от Сухопътните воойски ще се включи в разчистването на останките от взрива на завода за боеприпаси в Горни Лом, съобщиха от Министерството на отбраната. Групата от военно формирование 28880 – Белене ще се включи в дейности по разузнаването, транспортирането и сдаването на открити невзривени боеприпаси и взривни остатъци на мястото на инцидента. Осигурена е специализирана техника и материалната база за разчистване на съществуващите трасета и почистване на терени, които влизат в зоната с радиус 900 м от епицентъра на взрива, извън територията на завод „Миджур”.

По-рано днес стана ясно, че е намерен още биологичен материал, който е иззет по съответния ред и е предаден за експертиза, каза Андрей Цветанов от Националната следствена служба пред "Фокус".

"Продължава разследването на взрива в Горни Лом. През почивните дни продължиха и обходите на мястото на взривения завод", заяви още Цветанов.

Той обясни, че няма информация кога ще приключат огледите, но по-голямата част от пространството е обиколено.

"Всеки сантиметър трябва да бъде обходен, за да се стигне до истината", допълни още Цветанов.

На 2 октомври т. г. серия от взривове в завод "Миджур" отнеха живота на 15 души. Други трима бяха ранени и откарани в болниците във Видин и Монтана.  Версиите, по които се работи, са избухване на взривно вещество в машината за меленето им и както и човешка грешка при обезвреждането.

Собственикът на предприятието проф. Валери Митев смята, че става въпрос за саботаж отвън, но главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че не съществуват никакви доказателства за това. По-рано днес министърът на вътрешните работи в служебния кабинет Йордан Бакалов заяви, че последната версия за инцидента, по която се работи е човешка грешка.