Изправен ли е Близкият изток пред нова опустошителна война?

Това се пита днес светът, след като американски въздушен удар уби ген. Касем Солеймани, командир на елитните ирански сили "Кудс", архитект на военната мощ на страната си и отговарящ за операциите ѝ в държавите от региона - Ирак, Сирия, Ливан, Йемен.

При обстрела беше убит и командирът на проиранските иракски милиции Абу Махди ал Мухандис.

Иран и съюзниците му - Сирия, шиитската групировка Хизбула, -  на всички нива се заканиха да отмъстят на САЩ за удара, нареден лично от президента Доналд Тръмп, без за това да бъде уведомен Конгресът. Групировките Хамас и Ислямски джихад също осъдиха ликвидирането на Солеймани. 

Служебният премиер на Ирак Адел Абдул Махди заяви, че след убийството на Солеймани страната е изправена пред нов разрушителен конфликт. За опасна ескалация и възможна война в региона говорят американските и много международни медии. 

САЩ призоваха гражданите си, живеещи в Ирак незабавно да напуснат страната. Американският конгрес се оказа разделен в оценката на операцията по междупартийната линия. Докато републиканците похвалиха Тръмп за смелостта, демократите, които искат да го отстранят от длъжност, го осъдиха отново за безразсъдна авантюра, която, обратно на обещанията му, може да вкара САЩ в нова война.

Британският външен министър Доминик Рааб призова в писмено изявление за деескалация на напрежението. Същото направи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Китай също призова към сдържаност. Русия предупреди, че смъртта на Солеймани ще засили напрежението в Близкия изток и по повод на нея външното министерство изказа съболазнования на иранския народ. 

Израелският премиер Бенямин Нетаняху прекъсна посещение в Гърция и се върна спешно в страната си, чийто главен противник в региона е Иран. Еврейската държава постави армията си в повишена бойна готовност.

Пазарите реагираха на събитието с повишаване на котировките на петрола и бягство на инвеститорите към т.нар. сигурни валути  като японската йена и швейцарския франк.

Какво казаха? 

Корпусът на гвардейците на Ислямската революция и антиамериканските сили в мюсюлманския свят ще отмъстят за убийството на Солеймани. Това предупреждение отправи днес говорителят на иранските гвардейци Рамазан Шарих, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Корпусът на гвардейците на Ислямската революция, мъдрата иранска нация и фронтът на съпротивата в мюсюлманския свят ще отмъстят за пролятата кръв на този мъченик", каза говорителят, имайки предвид Солеймани. "Радостта на ционистите и на американците бързо ще премине в траур", заяви Шарих.

"Убийството на иракски военен командир, който заема официален пост, е агресия срещу Ирак, иракския държавен апарат, иракското правителство и иракския народ", заяви Махди.

Убитият Абу Махди ал Мухандис беше вторият човек в Хашд аш Шааби - паравоенната проиранска групировка, която миналата година беше включена в силовите структури на Ирак.
 

"Уреждането на сметки с иракски ръководни лица или с приятелска страна на иракска територия е крещящо нарушение на условията, позволяващи присъствието на американските военни", се казва в изявление на премиера.

Заради развитието на събитията Махди призова иракския парламент да се събере на извънредна сесия.

Сирия остро осъжда вероломната и престъпна американска агресия, довела до убийството на иранския генерал-майор Касем Солеймани, което представлява сериозна ескалация на напрежението в Близкия изток, заяви сирийското външно министерство, цитирано от Ройтерс и Франс прес.

Откъде идва опасността?

Да отвърне на удара с удар е екзестенциален въпрос на режима в Техеран, който в края на миналата година беше изправен пред безпрецедентни протести заради икономическите трудности на страната - следствие от американските санкции. Аятоласите потушиха със сила бунтовете, обхванали 100 града. Според Амнести интернешънъл кървавите репресии са взели стотици жертви, а според Ройтерс - над 1500.

Иран не може да се конфронтира пряко със САЩ. Това би означавало те да го унищожат. Но иранският режим може да нанесе удари срещу американските интереси на много места по света, започвайки от Ирак, където благодарение на Солеймани, Техеран се радва на силно влияние. Иран може да използва паравоенните си групировки в региона като например Хизбула в Ливан и Сирия, шиитските милиции в Ирак и бунтовниците хуси в Йемен. 

"Иран не може истински да навреди на САЩ без риск да се самоунищожи. Затова пък може да удави Ирак в огън и кръв", коментира Фанар Хадад, експерт по иракските въпроси пред Франс прес.

Кога? Как? Трудно е да се предвиди възможният отговор на Иран след смъртта на една от най-популярните фигури в страната, защото досега не е случвало подобно нещо.
Едно е сигурно, уверява пред АФП Рамзи Мардини, изследовател от Американския институт на мира. - вече говорим за челен сблъсък.

"Оттук нататък Иран не може да използва помощниците си в Ирак като прикритие, за да заплашва и атакува американските интереси без риск от конвенционални наказателни мерки", твърди той.

Реакции

Видни републиканци в САЩ приветстваха снощи въздушния удар срещу Солеймани, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Оценявам смелите действия на президента Доналд Тръмп срещу иранската агресия", написа в Туитър влиятелният републикански сенатор Линдзи Греъм, близък съюзник на държавния лидер.

"До иранското правителство: ако искате още, ще получите и още", заплаши той и добави: "Ако иранската агресия продължи и ако работех в иранска петролна рафинерия, щях да помисля за преквалификация".

Видни представители на Демократическата партия в САЩ реагираха с остри критики на снощния удар, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Бившият вицепрезидент и вероятен съперник на Тръмп в битката за Белия дом на изборите тази година Джо Байдън обвини президента, че е "хвърлил пръчка динамит в буре с барут".

"Нито един американец няма да оплаква смъртта на Касем Солеймани, който подкрепяше терора и сееше хаос. Това обаче не оправдава предприетия от Тръмп неимоверно ескалиращ ход в един вече достатъчно опасен регион . . . Ние можем да се окажем на ръба на грамаден конфликт в Близкия изток . . . Тръмп дължи на американския народ обяснение за стратегията и плановете за поддържане на безопасността на нашите войници и нашия дипломатически персонал, на нашите хора и на нашите интереси - както тук, в страната, така и зад граница, и на нашите партньори в региона и извън него", посочи Байдън.

По подобен начин се изрази и сенаторката Елизабет Уорън, една от кандидатките за президентската номинация на демократите.

"Солеймани беше убиец, отговорен за смъртта на хиляди хора, включително стотици американци. Но този безразсъден ход ескалира напрежението с Иран и засилва вероятността от повече смъртни случаи и от нов близкоизточен конфликт. Нашият приоритет трябва да бъде избягването на нова скъпоструваща война", написа Уорън в Туитър.

"Кръговратът от насилие, провокации и отмъщение от последните седмици в Ирак трябва да бъде пресечен. По-нататъшно влошаване на обстановката трябва да се избегне на всяка цена", каза в изявлението си Мишел.

Външното министерство на Русия заяви, че разглежда ликвидирането на Солеймани като "авантюристична стъпка, която ще предизвика нарастване на напрежението в целия регион". То припомня "преданата служба на Солеймани" в защита на иранските национални интереси.

"Поднасяме искрени съболезнования на иранския народ", се казва в съобщението.

"Настояваме всички страни в конфликта и особено САЩ да запазят хладнокръвие и да проявят сдържаност, за да бъде избегната нова ескалация на напрежението", заяви говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан.