Tesla намали началната цена на произвеждания в Китай седан Model 3 с 16% до 299 050 юана (42 919 долара), след като получи китайски субсидии за електрически превозни средства. Това показва справка в сайта на американската компания, съобщи Investor.bg. 

По-ранната начална цена на електромобила е била 355 800 юана. Производителят води активна политика за китайския пазар, като имаше намаляване и на цените на автомобилните аксесоари и домашните зарядни, предава Ройтерс.

Tesla заяви, че планира на 7 януари да започне доставките на колите, които произвежда в своя завод за 2 млрд. долара в Шанхай.

Доставките започват година след началото на строежа на единствения завод на Tesla извън САЩ.

По-рано тази седмица компанията на Илон Мъск обяви, че 30% от китайската ѝ верига за доставки е локална. Целта обаче е, за да може да са намали още цената на електромобилите, доставките на материали да станат напълно от местния пазар. 

Заводът в Шанхай е постигнал капацитет да произвежда над 1000 автомобила седмично, като крайната цел е да се достигне производство на 3 000 автомобила, съобщава "Блумбърг".  Продажбите на произведения в Китай седан досега са „много добри“, допълват от концерна.

В момента компанията на Илон Мъск планира да изгради Gigafactory и в Германия. В Грюнхайде (Одер-Шпрее) близо до Берлин от 2021 г. ще се произвежда компактният SUV модел Y. Строителството на площадката от 300 хектара е планирано да започне през първата половина на 2020 г.