Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова отново за незабавно спиране на огъня в Либия и връщане към преговорите на всички враждуващи страни, предаде Асошиейтед прес.

Шефът на ООН предупреди чрез изявление на заместник-говорителя си, че "всякаква чуждестранна подкрепа за враждуващите страни само ще задълбочи продължаващия конфликт и ще затрудни още повече усилията да бъде постигнато мирно и всеобхватно политическо решение".

Изказването на Гутериш последва даденото в четвъртък разрешение от турския парламент за разполагане на войски в Либия в подкрепа на международно признатото правителство в Триполи, което воюва със сили, верни на конкурентно на него правителство, което иска да превземе столицата, отбелязва Асошиейтед прес.

Заместник-говорителят на генералния секретар на ООН Фархан Хак отказа да даде оценка за съответствието с международното право на въздушния удар на САЩ по летището в Багдад, в резултат на който загина иранският генерал Касем Солеймани, предаде ТАСС.

"Не подценявам важността на тази тема, само ще отговоря, че към момента това е всичко, което може да каже генералният секретар по тази тема", каза той на брифинг в отговор на въпрос възнамерява ли генералният секретар да анализира действията на САЩ от гледна точка на устава на ООН.

Преди това вчера генералният секретар Антониу Гутериш публикува изявление, в което лидерите във Вашингтон и Техеран бяха призовани да проявят максимална сдържаност. Гутериш също така изрази и "сериозно безпокойство от повишаването на напрежението".

БТА