Петима британски политици до момента са се включили в борбата за лидерския пост на опозиционната Лейбъристка партия, предаде ТАСС, цитирана от БТА.
Снощи в надпреварата влязоха министърът в сянка по въпросите на Брекзит Киър Стармър, както и редовите депутати лейбъристи Джес Филипс и Лиса Ненди.
Стармър обяви намерението си в статия, публикувана на сайта на в. "Сънди мирър". Той се смята за фаворит в надпреварата. За поста ще се борят също външният министър в сянка Емили Торнбъри и финансовият министър в сянка Клайв Люис.
За главен конкурент на Стармър се смята министърът в сянка по въпросите на бизнеса Ребека Лонг-Бейли, която до момента не е обявила официално кандидатурата си.
Лейбъристката партия претърпя най-тежкото си изборно поражение от 1935 г. на неотдавнашните парламентарни избори през декември. По тази причина сегашният партиен председател Джереми Корбин заяви, че ще подаде оставка след избора на нов лидер, което трябва да стане до няколко месеца.
"Не можем да си заравяме главата в пясъка. Лейбъристите трябва да си върнат загубените позиции и да го направят бързо", заяви Стармър в статията си. "Трябва да възстановим доверието към нашата партия като към сила, която иска промени и най-доброто за нашата страна".
Стармър се застъпва за запазване на членството на Великобритания в ЕС и се обявява за втори референдум по въпроса за Брекзит.