Лидерът на въоръжените сили в източната част на Либия генерал Халифа Хафтар е призовал либийските граждани да обявят свещена война на Турция, съобщават турски медии, цитирани от БТА.

"Призовавам всички жени и мъже, военни и цивилни, целия либийски народ да се включат в джихад срещу Турция, за да защитят родината и честта си. Турция ни предизвика и ние приемаме това предизвикателство, затова обявяваме джихад на Турция", заявил Хафтар в излъчено по телевизията изявление.

Хафтар посочил също, че "вече не става въпрос само за "освобождаването на Триполи от ислямистките милиции", но проблемът се е превърнал" в борба срещу един колонизатор, който се опитва да завземе обратно контрола върху Либия, която в миналато е била част от Османската империя", посочват медиите, окачествявайки това изявление като нахалство от страна на Хафтар спрямо Турция.

Призивът е бил огласен онзи ден, след като в четвъртък депутатите на управляващата Партия на справедливостта и развитието и Партията на националистическото действие приеха резолюция за изпращане на турски войници в Либия в подкрепа на международно признатото либийско правителство в Триполи начело с Файез ал Сарадж. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган вече ратифицира резолюцията, с което тя влезе в законна сила.

Вчера парламентът на Либия в Бенгази, който подкрепя алтернативно правителство в Източна Либия, е гласувал за прекратяване на отношенията с Турция заради поисканата от правителството в Триполи военна помощ от Анкара, предадоха ДПА и ТАСС. Депутатите са гласували също да бъде даден под съд Сарадж за държавна измяна, защото е потърсил военна помощ от чужда държава.