Кошмар в Австралия! Някои хора казват, че пожарите там са най-големите, които човечеството е виждало. Да не говорим за унищожаването на уникални хабитати с флора и фауна, които не могат да се видят никъде другаде по Земята. Цели видове изчезват. Просто така. Ад!

Искам да обърна внимание на две точки, които са важни според мене.

Първата започва с поведението на министър-председателя на Австралия. С месеци не взима мерки, прави се, че се случва нещо нормално, чака всичко да се размине от само себе си. Спокойно си отива в отпуска на Хавайските острови. Имаше репортажи как тези дни отива на посещение при някои от пострадалите. Даже се опитва да се здрависа с някакви хора, ама насила им хващаше ръцете.

Респект за австралийците, изгониха го с ругатни и крясъци. Само с фалшиви посещения не става, трябват истински решения.

Но не е само той. В Сидни направили огромна подписка за отмяна на новогодишните фоейрверки. Кметът на града обаче заявил, че шоуто е планирано 15 месеца предварително и бюджетът за него вече е похарчен. Затова си направил зарята. А градът се дави от смог. И хората събират дарения.

За пореден път е видно, че част от съвременните политици не издържат на предизвикателствата на времето. Не разбират или не искат да разберат какви са им функциите и задълженията. И горчиво се провалят в ролята си на водачи. А страдаме всички.

Втората важна точка е, че двете крайни групи "про и анти еколози", трябва да се успокоят и да намерят начин да комуникират нормално. Очевидно е, че цивилизацията се развива експоненциално. И че нуждата от природни ресурси се увеличава експоненциално. В момента нямаме възможност да заселим Космоса, други планети или даже Луната. Трябва по някакъв начин да продължим да живеем нормално на нашата планета. И да я съхраним максимално. За да живеят и нашите деца, и техните и т.н.

И двете крайни групи не са прави в тяхната екстремност. Не можем да спрем развитието на цивилизацията, да избием голяма част от човечеството и всички да се върнем към пещерите и доенето на диви кози. Нито можем да „подчиним природата“, да изгорим всичко и да направим Земята една мръсна индустриална зона, защото природата просто ще ни заличи. Трябват разумни, нормални, съвместни решения и действия.

Признавам си, не разбирам. Затова и не давам рецепти. Разбирам само от комуникации и тенденции. А сега тенденцията показва, че все по-малко комуникираме помежду си. Все повече крайностите се разделят. Все повече нараства напрежението. А това никога не е водило до добър резултат.

Тук трябват добри политици. Тук трябват истински лидери. Които да обединят крайностите, да ги помирят и да се намери общ път напред. Преди всички да сме изчезнали.

И нека да опитаме да спасим коалите. Светът ще е по-тъжно място без коали.
И нека да опитаме да спасим усурийския тигър. Светът ще е по-грозно място без него.
И нека да се опитаме да спасим амазонската анаконда. Светът ще е по-скучно място без нея.
И нека да опитаме да спасим всички. Защо иначе живеем, по дяволите…

Спокоен ден!

 Текстът е от профила на експерта по комуникации Любомир Аламанов във фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на редакцията.