Войници с щитове блокираха Хуан Гуайдо и приближени депутати от Конгреса на Венецуела, предаде Асошиейтед прес. По същото време в Националното събрание бе гласуван нов председател - Луис Пара. Приближени на Гуайдо обявиха, че не е имало официално откриване на сесията, кворум и формално гласуване. Те посочват, че Пара е бил избран с вдигане на ръце.

Според Ройтерс, която се позовава на очевидец, депутатите социалисти използвали отсъствието на Гуайдо и други опозиционери от залата, за да поемат контрол върху заседанието и да номинират Пара за председател на парламента.

До декември Пара бе член на опозиционната коалиция, контролираща парламента. После бе изгонен от нея, след като бе обвинен, че се опитва да спечели подкрепата на други депутати за Мадуро в замяна на голяма сума пари, допълва ДПА.

Снимка АП/БТА

В социалните мрежи бе публикувано видео, в което Гуайдо заедно с малка група депутати се опитва да прескочи оградата на Конгреса, но е задържан от войници с полицейски щитове, застанали в двора на зданието.

По време на хаотичните сблъсъци между органите на реда и сподвижниците на Гуайдо, синият костюм на опозиционния лидер бе разкъсан.

Снимка АП/БТА

Вашингтон определи блокадата за жалък опит на Мадуро да попречи на преизбирането на Гуайдо.

"Отчаяните действия на бившия режим на Мадуро, пречейки незаконно със сила на Хуан Гуайдо и на депутати от мнозинството в Националното събрание да влязат в сградата, превръщат вота там в маскарад", се казва в туит на помощник държавния секретар за Латинска Америка Майкъл Козак. "Гуайдо остава временният президент на Венецуела", допълни той в друг туит.

Същевременно венецуелският президент Николас Мадуро заяви, че признава противника на Гуайдо за нов парламентарен председател, предадоха световните агенции.

"Националното събрание взе решение и има вече нов ръководен екип. От известно време очаквахме, че депутатът Хуан Гуайдо ще бъде отстранен от Националното събрание с гласове на опозицията", заяви Мадуро пред националната телевизия.

Мадуро продължава да поддържа контрол над правителството и армията, въпреки че кризата във Венецуела се задълбочава.

"Гуайдо не само трябва да реенергизира базата си и да я убеди да остане привързана, той трябва да съхрани коалицията си", сподели пред Асошиейтед прес Джоф Рамзи - изследовател в Службата на Вашингтон за Латинска Америка. "А часовникът тиктака".

Снимка АП/БТА