Пресконференциите на ДПС винаги са безупречно организирани. Или може би екзактно, ако използваме една от любимите думи на лидера на партията Лютви Местан. За журналистите няма дори минимални удобства. Те обикновено стоят прави, понякога на един крак и се блъскат все едно са в градския транспорт в пиков час. В това време Местан говори дълго и напоително, с което изчерпва две трети от предвиденото време. И накрая - случайно или не - винаги остават много незададени въпроси.

Последната пресконференция на ДПС, която бе посветена на изборните резултати и на бъдещото правителство, не направи изключение от традицията. Пред скупчилите се един върху друг журналисти Местан говори дълго и напоително. Накратко това, което каза бе следното:

ДПС е единствената партия, която увеличава своите резултати;

Aко се говори за необясним ръст на гласовете за ДПС във Враца, няма как да се пропусне още по-необяснимия ръст на гласовете на Реформаторския блок в Хасково;

ДПС поддържа последователна проевропейска позиция;

Kоалиция между партии членки на ЕНП и антиевропейски формации като Патриотичния фронт не са нормални;  

ДПС е готово да подкрепи безусловно еднопартийно правителство на ГЕРБ и да му осигури 300 дни толеранс.

Цялата реч на Местан поражда изключително много въпроси. Като например:

1. Как стана така, че заради казуса "Делян Пеевски" БСП загуби 50% от гласовете си, но този казус не попречи на ДПС да увеличи своята подкрепа с 20%?

2. Резултатът на БСП на парламентарните избори не е ли по-логичен от този на ДПС с оглед едногодишните протести срещу правителството на Пламен Орешарски?

3. Подобни нелогични изборни резултати не са ли достатъчно основание за акумулиране на обществена омраза към Движението? Вярно е, че почти всички партии могат да бъдат упрекнати в различни недъзи. Но всички партии у нас губят избори, когато прекалят с лошите практики. Някои дори изчезват от политическата сцена. Единственото изключение се казва ДПС.

4. Ако приемем, че Реформаторският блок е купил огромно количество гласове в Хасково, това оправдава ли подобно деяние на ДПС, ако то е сторено във Враца?

5. Доколко в последователната еврoпейска позиция на ДПС се вписва стартирането на предизборната кампания на Движението с показна среща с турския президент Реджеп Ердоган? Точно той често е обвиняван, че не се вписва особено добре в европейските критерии за демокрация; че има не особено европейско отношение към онези, които мислят различно от него; че неговата политика връща Турция назад дори по отношение на собствените й постижения, относно светската държава и т.н.

6. Приемливо ли би било от гледна точка на европейския политик Местан, ако в бъдещото управление Патриотичният фронт играе само и единствено ролята на "златен пръст" в пленарната зала на НС? В миналия мандат "Атака" играеше точно тази роля и ДПС като че ли нямаше нищо против.

7. Какво ще стане след като изтече толерансът от 300 дни към евентуално бъдещо правителство на малцинството на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов? Дали пък Борисов няма да последва съдбата на Филип Димитров? В края на 1991 г. Димитров състави правителство на малцинството на СДС с подкрепата на ДПС и изкара горе-долу 300 дни.

Това са някои от въпросите, на които Местан не отговори на последната си пресконференция. Под една или друга форма те са възниквали и друг път, но или не са били задавани, или пък той се измъквал ловко, благодарение на безспорното си красноречие. Ораторската дарба обаче е само едно от условията за да бъдеш добър политик. Да се разчита само на нея не е практично.

Докато Местан и целият актив на ДПС избягват или пък се измъкват от отговорите на подобни въпроси, общественият негативизъм към партията със сигурност ще расте. Дори "Атака" и Патриотичния фронт да престанат да съществуват.

ДПС много трудно ще се освободи от образа си на партия, която не подлежи на никаква обществена санкция и е едва ли не "държава в държавата". Ако Движението иска това да се случи, то би трябвало да започне да отговаря както на неудобните въпроси, така и на обществените очаквания на онези хора, които гласуват по убеждение, а не чрез контролиран по един или друг начин вот. Поне засега стъпки в тази посока от страна на ДПС не се забелязват.