Северна Македония и Албания трябва да постигат напредък и тогава няма да имат проблеми да получат дата за за почване на преговори за членство в ЕС.

Това заяви специално за Клуб Z Ирена Андраши, постоянен представител на Хърватия в Съюза. Загреб за първи път стана негов ротационен председател.

Андраши обаче не отговори на друг наш въпрос – дали думите й означават, че Хърватия споделя идеята на Франция за реформиране на преговорния процес. Заради Париж двете балкански страни не получиха дата на Европейския съвет през октомври 2019 г.

„Въпросът е, че сега има такава ситуация - каза дипломатката, като очевидно имаше предвид френската „блокада“. - Затова и Северна Македония, и Албания трябва здраво да работят и да гарантират, че няма да направят нито крачка назад. Ако го направят, пак няма да получат дата. Но ние ще им помагаме, не забравяйте, че прегоровите на ЕС с Хърватия бяха блокирани цяла година и половина от нейния съсед Словения заради спор за териториалните води.“

Съвсем естествено, Западните Балкани ще бъдат един от приоритетите на хърватското председателство на ЕС. През май Загреб ще бъде домакин на втората среща на върха „ЕС-Западни Балкани“. Първата бе в София през пролетта на 2018 г.

Два са географските региони, върху които Загреб ще фокусира вниманието си. Единият е Централна и Източна Европа, а другият – страните от Източното партньорство, т.е. Украйна, Молдова, Грузия, Беларус, Армения и Азербайджан. Тези държави ще бъдат „диференцирани“ в зависимост от степента на тяхното желание да влязат в ЕС. А Хърватия е готова да помогне с консултации на страните, в които в момента има въоръжени конфликти. Още повече, че тя е имала подобна съдба, обобщи Ирена Андраши.

Макар Хърватия да е „най-младата“ членка на ЕС (от 1 юли 2013 г.), точно на нея се пада да го председателства при излизането на една страна от него. На 31 януари Великобритания най-вероятно ще напусне Съюза. Андраши увери, че колкото и да е тъжна тази задача, Загреб ще се постарае да се справи по най-добрия начин с нея.

Сред най-важните приоритети е и Многогодишната финансова рамка МФР) за периода 2021-2027 г.

„Нямаме никакво време за губене и затова трябва да я финализираме, макар Европарламентът. Има много работа, тъй като е необходимо приемането на близо 45 законодателни акта“, изтъкна постоянната представителка.

Не бе подмината и темата за Иран. На фона на изострянето на ситуацията този въпрос ще бъде обсъждан доста по-интензивно и на доста повече форуми от първоначално предвиденото.