Лидерката на БСП Корнелия Нинова ще изпрати писмени въпроси на главния прокурор Иван Гешев за кризата в Перник. Това обяви самата тя на пресконференция в областния град, след като по-рано Гешев отказа да се срещне с нея - именно заради обявената среща с медиите след това. От държавното обвинение съобщиха, че прокуратурата няма да допусне да бъде "използвана за политически цели".

"За водната криза имах пълномощно от перничани да задам въпроси за търсене на наказателна отговорност. Поех отговорност, върша го и ще го свърша докрая. Ще търся истината и справедливостта докрай", подчерта Нинова, цитирана от "Фокус"

"Що се отнася до внушението, че политизираме въпроса. Този въпрос е преди всичко политически. Да се вземе решение за промяна на законодателство, за действия в парламент, за действие на политическите партии, за търсене на решение, е политически въпрос. Отговорността на тези, които не са си свършили работата, е политическа. Действаме от името на перничани, които ни упълномощиха. Управлението на водните ресурси на България е политика. Изтичането на 80 % от водата на България е начин на правене или на неправене на политика", допълни тя.

Упълномощаването, за което говори лидерката на БСП, е станало на 29 декември, когато се е срещнала с жители на Перник, общински съветници и кметове от областта, за да обсъдят кризисната ситуация. Тогава е била поискана и срещата с главния прокурор, за да се потърси информация води ли се разследване, срещу кои длъжностни лица и за какви престъпления, стана ясно още от думите й. 

"Поех този ангажимент и от тяхно име поисках срещата с г-н Гешев, като се ангажирах след нея да се върна обратно и да дам информация. Както знаете днес тази среща беше отменена. Това е работа на главния прокурор. Той преценява с кого да се среща и с кого не. Нашата работа по искане на жителите на Перник е да търсим истината и да търсим справедливост. За това след отмяната на срещата зададох въпросите от името на перничани писмено до главния прокурор", добави социалистката.

Тя отрече обвиненията, че БСП яха кризата и използва недоволството на хората наготово, твърдейки, че представители на партията са поставяли въпроса досега 17 пъти в българския парламент конкретно за кризата в Перник за водата, както е поставян въпросът и за боклука.

Вотът на недоверие срещу правителството, който от БСП вече анонсираха - за провал в политиката по опазване на околната среда - ще бъде внесен в Народното събрание на 20 януари, съобщи още Нинова. 

"Манипулацията и внушенията, че БСП яха протеста, че този вот на недоверие не е необходим, изразяват само едно: страх и притеснение от създалата се ситуация и опит да се потушава напрежението. Ние ще си вършим работата като опозиция", заяви тя.