Прокуратурата започва проверка на... вече проверен по разпореждане на премиера Бойко Борисов и обявен за изряден ВЕЦ. Става въпрос за ВЕЦ "Бебреш", който водоснабдява Ботевград. Централата е собственост на фирма, която пък е 100% собственост на "Агрохолд" с управител Васил Златев - бивш кмет на Правец и баща на доскорошния директор на "ЛУКойл" Валентин Златев. Според твърденията на кмета на града Иван Гавалюгов тя е сред причините за потенциалната водна криза.

Освен сушата градоначалникът обвини и ВЕЦ-а, за който според него е било констатирано, че е източил за две седмици 1,2 млн. куб. м вода нерегламентирано. И изчисли, че водата на града ще стигне за шест седмици.

И така, днес от прокуратурата обявиха, че са се самосезирали по повод медийни публикации от "периода 28-30 декември 2019 г., основани на изявления на Гавалюгов". 

Ето какво смятат да правят от държавното обвинение:

"С разпореждане на прокурор от Специализираната прокуратура е възложена проверка на ДАНС по изнесентите в публикацията данни. Дадени са конкретни указания за работата по установяване на изнесените в публикацията обстоятелства, в т.ч.:

- да се изясни как, от кога и при какви обстоятелства работи частната ВЕЦ, описана в публикациите, като се приложат и съответните документи;

- да се изискат съответните справки за обстоятелствата, касаещи намаленото количество вода в яз. "Бебреш", както и за това какви мерки са били предприети за решаване на проблема с недостига;

- да се изясни дали действително за гражданите на община Ботевград има опасност от режим на вода за питейно-битови нужди, от кога и по какви причини;

- да се изискат експертни справки с данни за количеството на водата в яз. "Бебреш", в която да се посочи какъв е очакваният прогнозен период, за който тя ще бъде достатъчна. Следва да бъде изяснено налице ли са други източници на вода за питейно-битови нужди в община Ботевград."

Въпросът обаче е, че по така поставените въпроси вече се произнесоха от "Напоителни системи". И то преди дни. Това стана по разпореждане на Борисов. Той дори обяви съвместна извънредна проверка - на земеделското министерство, на регионалното министерство, на местната управа и т.н.

А на 3 януари излезе и резултатът: 

"Извънредната проверка, направена от "Напоителни системи", сочи, че ВЕЦ "Бебреш", който е собственост на фамилията на Валентин Златев, не работи и последния ден, в който е функционирала, е 25 септември 2018 г."

Инспектирани са цялата тръбопроводна мрежа и съоръженията на язовир "Бебреш". При огледа е било открито тръбно отклонение със спирателен кран, който към момента на проверката не подавал вода, и е видно, че от него отдавна не е подавана вода, както и че спирателният кран е затворен. Според експертите от 2012 г. по това отклонение не се подава вода за промишлени нужди. Не е установено и наличие на байпасни връзки за нерегламентирано подаване на вода към територията на община Правец.

И все пак от "Напоителни системи" посочват в съобщението си, че през миналата година е установен завишен разход на вода от ВЕЦ "Бебреш" за периода 20.05. - 28.05.2019 и 18.06. - 24.06.2019 г.. По информация на дружеството собственик на МВЕЦ "Бебреш" разходваната вода е била използвана за профилактика на машините и съоръженията му. Тази вода е използвана, когато водното ниво на яз. "Бебреш" е било под определената минимална кота за водовземане от 490,48 м, посочена в разрешителното, издадено от Министерството на околната среда и водите на дружеството, собственик на ВЕЦ-а.

Вчера пък прокуратурата обяви, че започва проверки на сметищата в цялата страна. Пак след като премиерът Борисов бе обявил предварително, че ще има такива.