България ще поеме нов петгодишен дълг от 200 млн. лв. Това ще стане чрез аукцион, на който Българската народна банка ще предложи емитирането на нови петгодишни лихвоносни държавни облигации (бел.ред. - носещи доход от лихвата). Информацията е публикувана на сайта на БНБ и от нея става ясно, че аукционът ще бъде проведен в началото на другата седмица - на 13 януари. 

Идеята на Министерството на финансите, което определя условията по емитирането, е да предложи облигации от т.нар. отворен тип с фиксиран лихвен процент от 0.01%. Началото на периода ще започне от 15 януари и ще приключи 5 години по-късно - на 15 януари 2025 г. 

Централната банка припомня още, че МФ ще може да предложи и допълнителни количества от емисията след 15 януари. Освен това ведомството на Горанов предупреждава, че лично ще оценява всички поръчки.

Първичните дилъри могат да участват в аукциона със състезателни поръчки, както от свое име и за своя сметка, така и от свое име, но за сметка на свои клиенти. Те могат да участват и с несъстезателни поръчки от свое име, но за сметка на свои клиенти, които не са банки или инвестиционни посредници, включително и такива, установени в друга държава членка или в трета страна.

Припомняме, че последно правителството пое такъв тип дълг през октомври на миналата година. Тогава обаче МФ преотвори емисия на 20-годишни държавни ценни книжа на стойност малко под 70 млн. лв. Пласирането мина успешно, въпреки че събраните пари бяха доста под план-максимума на министерството, което очакваше 95 млн. лв. 

За цялата 2019 г. страната ни пое дълг от малко под 1 млрд. лв. чрез преотваряне на ДЦК. Като основна причина се изтъква закупуването на изтребителите F-16 от САЩ.