Хора на венецуелския лидер Николас Мадуро, представили се за опозиция на крайнолевия му авторитарен режим, са били у нас с мисията да прикрият опитите му да пере пари в Европа и да освободят венецуелски фондове от запор, наложен от българските власти.

Това научи Клуб Z от документ, свързан с посещението им през април 2019 г. у нас, и от Естефания Мелендес, дипломатическа представителка в София на т.нар. временно правителство на Венецуела, начело с лидера на опозицията Хуан Гуайдо.

В писмени отговори на въпроси на Клуб Z българското външно министерство потвърждава, че на 12 април 2019 г. е приело двама депутати от доминираното от опозицията венецуелско Национално събрание  и ги назовава като Конрадо Перес, заместник-председател на Постоянната комисия по финансов контрол и Луис Пара, председател на специалната подкомисия по финансов контрол. Двамата се озовават в България два месеца, след като прокуратурата и ДАНС са започнали проверка за парични трансфери от Венецуела в българската "Инвестбанк".

"По техните думи целта на поисканата от тях среща е била да предоставят информация за установени корупционни практики от страна на венецуелски и чуждестранни компании, опериращи във Венецуела", пише до Клуб Z пресцентърът на МВнР. 

Мелендес обаче твърди, че целта им е била точно обратната - да прикрият тези практики - и са я преследвали, без да са били упълномощени за това от Събранието.

На 5 януари т.г. Пара се саморазкри като "подводница" на Мадуро в парламентарната група на опозицията. Той се закле като нов председател на Националното събрание след очевидно нагласен от властите избор, при който Националната гвардия със сила попречи на досегашния председател Гуайдо да влезе в парламента. 

Публикации в опозиционни и разследващи медии във Венецуела преди месец посочиха Пара като един от поредица депутати от Националното събрание, които Мадуро е привлякъл на своя страна. Според тях това е станало посредством подкупи от близка до режима компания на име Salva Foods 2015, която внася храни в страната, изживяваща тежка икономическа и финансова криза и остри дефиците на стоки от първа необходимост и лекарства.

В отплата, според публикациите, въпросните депутати разпространяват писма, които отричат Salva да е замесена в незаконни транзакции и корупция. Клуб Z има копие на такова писмо и в момента проверява дали български институции са го получили.

"Г-н Пара не е новият председател на Националната асамблея (събрание - б.р.)", каза пред Клуб Z Мелендес. "Това, което се случи на 5 януари, беше опит за преврат срещу парламента по време на гласуване без кворум, без допускане на международни наблюдатели и с подкрепата на партията на Николас Мадуро, която е малцинство в Асамблеята, докато междувременно Националната гвардия насилствено не допускаше президента Хуан Гуайдо и останалата част от опозицията. На практика, изборът на Пара не беше признат от международната общност". 

Европейският съюз отказа да го признае.

"Г-н Пара беше на посещение в България през април 2019 г., по време на уж официална визита, която обаче нямаше одобрението на Националната асамблея, както е по закон, нито беше координирана с мене като официална представитлка на Асамблеята и на временното правителство", добави тя.

Мелендес каза, че е научила за посещението на Перес и Пара едва миналия юни от публикация на официалния отговор на  българската министърка на външните работи Екатерина Захариева на въпрос на депутата от БСП, Александър Паунов.

"От отговора на министър Захариева става ясно, че според Луис Пара, целта на неговото посещение е била да се разпространи информация за корупционните практики на венецуелски и чужди фирми, които накърняват интересите на Венецуела", каза Мелендес. "На практика обаче изглежда, че Пара и няколко други депутати, които са сменили своята принадлежност към режима на Мадуро, са представили документи, които имат за цел да оправдаят корумпираните компании замесени в прането на пари на режима и които са санкционирани от Министерството на финансите на САЩ". 

По думите ѝ, когато разбрала за срещата на двамата във МВнР, Мелендес изпратила веднага съобщение до Каракас и установила, че "никой в Националното събрание не е бил наясно, че тази визита се състояла".

"В началото на декември миналата година беше публикувано журналистическо разследване на портала, Amrando.Info, което покрива темата с корупционните мрежи на режима на Мадуро и най-вече със случая на източване на програмата за храни CLAP, която Мадуро организира, за да предостави хранителни пакети с основни продукти на „достъпни“ цени", разказа Мелендес.

Според авторите на разследването зад тази програма стои мрежа за корупция и пране на пари, в която са намесени и Пара и Перес.

Те са си сътрудничили с лидерите на корупционната мрежа, издавайки фалшиви удостоверения, че намесените фирми не са престъпили закона от името на Националната асамблея. Между тези компании е SALVA FOOD 2015, C.A., която е свързана с Алекс Сааб, който е посочен от САЩ като подставено лице на Николас Мадуро и е санкциониран от американското финансово министерство, посочи Мелендес. 

Пара и другите уличени от цитираното разследване депутати отричат обвиненията и заявяват, че в случая с България, са предали документ на българския парламент, който осъжда лидерите на режима, както и други обществени личности свързани с корупция.  

"По време на сканала, който избухна след публикуването на разследването, се появи копие на официалното съобщение, което депутатите са изпратили на премиера Бойко Борисов, където декларират, че според разследването на Асамблеята, няма достатъчно доказателства, за да се твърди, че SALVA FOOD 2015 е била свързана с нелегална дейност", каза Мелендес. 

Тя предостави на Клуб Z копие от документ, който по думите ѝ е открит в офисите на Комисията за контрол на Националното събрание на Венецуела и "доказва, че наистина е бил предаден на българските власти".

В отговорите си пресцентърът на МВнР пише: 

"Депутатите са връчили писмо с приложени към него папки с информация за разследвани венецуелски компании.  Отправили са и молба за съдействие за справяне с корупцията във Венецуела като в България бъдат идентифицирани финансови средства, евентуално източени от Венецуела чрез корупционни схеми, както и за замразяването и блокирането на евентуални подобни сметки. В последствие получените документи са предадени от МВнР на компетентните български институции. Депутатите са оставили и копие от тяхно писмо, относно корупционни практики във Венецуела, входирано в Народното събрание".

В предаденото на Клуб Z факсимиле като адресат е посочен министър-председателят Бойко Борисов.

В него пише, че разследването срещу фирмата SALVA FOODS 2015 "не може да продължи, тъй като не са представени убедителни доказателства то да продължи и да бъде установено, че е имало административни нередности в предоставянето на договори за споменатата компания от страна на венецуелската държава".

В документа се казва още, че "не е имало нито законни, нито незаконни цели, нито подлежащо на отговорност поведение на функционерите, което да ощети държавните финанси. По тази причина смятаме, че не е необходимо да продължава настоящото разследване".

Между осем депутати, чиито имена са под документа, са Перес и Пара.

От Външно министерство отказаха да потвърдят дали са получили същия документ, позовавайки се на неприкосновенстта на дипломатическата кореспонденция. Нямахме веднага потвърждение, че той е получен в кабинета на министър-председателя и в Народното събрание.

Вече трета година във Венецуела цари двувластие. Режимът на Мадуро се крепи на лоялността на армията, на терора върху населението, осъществяван от верни на властта милиции и на финансова и военна подкрепа от Русия и Китай. На изборите през 2015 година опозицията спечели мнозинство в Националното събрание. Лоялният на Мадуро Върховен съд месеци наред отменяше решения на Националното събрание.

През 2017 г. Мадуро, бивш шофьор на автобус, предизвика конституционна криза, като през август организира международно непризнати избори за свой лоялен парламент, наречен Учредително събрание. То обяви, че иззема правомощията на Националното събрание . Следващата година Мадуро свика предсрочни президентски избори, в които на опозицията беше забранено да представи кандидати.

Опозицията третира Мадуро като узурпатор. От тази позиция Гуайдо се самообяви за временен президент през януари 2019 г., позовавайки се на член от конституцията, според който председателят на събранието става президент, ако действащият държавен глава е нелегитимен. Мадуро обвини Гуайдо, че се опитва да извърши държавен преврат, но не посмя да предприеме срещу него никакви мерки заради предупреждения от САЩ, които са на страната на опозицията.

Опитите на Гуайдо да събори режима със серия масови протести и стачки през 2019 година обаче не успяха, въпреки че над 60 страни по света, включително България, го признаха за легитимния държавен глава на Венецуела.

Salva Foods 2015 е собственичка на магазините CLAP ( Comités Locales de Abastecimiento y Planificación, исп. - Местни комитети за снабдяване и планиране) , супермаркети, които използват името на държавна програма за изхранване, наследили мрежа от държавни магазини, посочва испанското издание  La Razon .

Компанията е непряко контролирана от колумбийския бизнесмен Алекс Сааб, който има бизнес с чависткия режим от 2011 г. , посочва изданието. Мениджър на Salva е посочен и като главен пълвомощник на друга фирма вносителка на храни във Венецуела от Турция, чийто президент Реджеп Тайип Ердоган е също сред международните приятели на Мадуро.

Когато през 2017 г. започва разследване по подозрение в корупция при приватизацията на магазините CLAP, група опозиционни депутати започват да рапространяват писма в подкрепа на новия им собственик.

През февруари 2019 година Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) проверяваше българската "Инвестбанк" по повод на парични трансфери по доверителна сметка от Венецуела.

 
Тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров каза, че върху банката не падат подозрения за участие в престъпна дейност и самата тя отрече това. БНБ блокира съответната сметка.
 
В прессъобщение на "Ивестбанк"  от февруари 2019 година се казва: 
 
"Извършените входящи и изходящи трансфери са свързани основно с доставка на хранителни стоки за Венецуела, за които включително имаме представени товарителници. Не са налични санкционни трансакции, свързани с Държавната петролна компания на Венецуела (PDVSA – Petróleos de Venezuela, S.A.), каквито твърдения се появиха в медийни публикации и изяви". (Подчертаването е наше).
В писмен отговор на въпрос на депутата от БСП Александър Паунов от юни м.г. по повод на посещението на венецуелските депутати външната министърка Екатерина Захариева казва:
 
„Луис Пара е изразил опасения, че поради наличните корупционни схеми, на практика те никога не достигали до населението. В разговора Конрадо Перес е заявил, че е изпратил на Народното събрание документи, отнасящи се до темата“.