Животните в столичния зоопарк не са починали вследствие на умишлен акт, а са били покосени от вирусна инфекция, съобщи Би Ти Ви, позовавайки се на доклад на Агенцията по безопасност на храните. 

В края на август за два дни починаха един як, три гаура и камила. Основната версия бе, че става дума за нарочно отравяне, а зоопаркът бе временно затворен.

Проби от вътрешните органи на починалите тревопасни са изследвани в секция "Вирусология" на Научноизследователския институт и е доказана злокачествена катарална треска по едрите преживни животни. Пробите са изпратени и в референтна лаборатория в Европа и резултатът е потвърден.

Треската е заразно заболяване при животните, което поразява цялата храносмилателна и кръвоносна система, и предизвиква смърт. Според директора на зоопарка Манол Нейков, важното е, че няма човешка грешка.

Той допълва, че част от загиналите животни ще бъдат заменени от други от същите видове. Очаква се зоопаркът да бъде реконструиран, за да приюти нови видове, сред които дори и пингвини.