САЩ нямат намерение да ликвидират венецуелския диктатор Николас Мадуро, както направиха с иранския генерал Касем Солеймани.

Това стана ясно от думите на Кари Филипети – зам. помощник държавен секретар за Куба и Венецуела в Бюрото по делата на Западното полукълбо в Държавния департамент. Тя участва в телефонен брифинг с журналисти в Брюксел.

Журналист припомни на Филипети, че Мадуро е пращал външния си министър при лидера на „Хизбула“ в Ливан, че дава убежище и паспорти на терористи и че убива собствения си народ. Той дестабилизира съседните на Венецуела страни, както е правил Солеймани със съседите на Иран.

„Ние сме 100 процента ангажирани с разрешаването на кризата във Венецуела. Смятаме, че то ще дойде с преходно правителство, което ще поведе страната към свободни и честни президентски избори“, каза високопоставената дипломатка.

Тя допълни, че подчинени на Мадуро ескадрони на смъртта са избили без съд и присъда над 7000 души във Венецуела през последните 18 месеца. Същевременно много военнослужещи в страната са хвърлени в затвора по подозрение, че не са верни на управниците. Кубински военни проверяват венецуелските за лоялност.

САЩ, както и ЕС признават Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела. Те се позовават на конституцията на страната, според която в отсъствието на действащ държавен глава постът му се заема от председателя на Националното събрание до провеждането на нови избори. Западът смята, че Мадуро е узурпирал властта и по тази причина не го признава за президент.

Гуайдо се закле в зала без ток

Гуайдо се закле на осветление от мобилни телефони заради спирането на тока.

Хуан Гуайдо положи вчера клетва като председател на венецуелския парламент, в който ръководената от него опозиция има мнозинство, предаде АФП.

Той бе преизбран на поста на 5 януари. Тогава обаче нито Гуайдо, нито депутатите от опозицията успяха да влязат в пленарната зала. Попречиха им силите на Мадуро, които блокираха достъпа до сградата.

По тази причина Гуайдо и 100 депутати от опозицията се събраха в редакцията на един от венецуелските вестници и там се състоя гласуването за неговото преизбиране. През това време социалистите поеха контрола върху заседанието в парламента и подкрепиха Луис Пара, изгонен наскоро от редовете от опозицията по обвинения в корупция.

Вчера армията отново се опита да попречи на Гуайдо и хората му да влязат в Националното събрание. Все пак по-късно опозиционерите влязоха и избраха новия стар председател.

Докато Гуайдо се качваше на трибуната, спря токът в пленарната зала. Депутатите си направиха осветление с телефоните.