Дълъг ще е денят на премиера Бойко Борисов днес - с наситена геополитическа програма - едновременно с представители на политическия елит на САЩ на родна територия и с Реджеп Ердоган  и Владимир Путин - на турска територия. 

Първото събитие на министър-председателя е откриване на Първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ, заедно с посланичката на страната у нас Херо Мустафа и "американска делегация", както пише в последното прессъобщение от прессслужбата на Министерския съвет. Очакванията само преди ден бяха, че на това събитие като ръководител на американската делегация ще присъства и заместник държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Дейвид Хейл. Клуб Z обаче научи снощи, че високопоставеният представител на американската власт няма да пристигне в София. 

За визитата на Хейл съобщи самият Борисов миналия петък - по време на инспекция на строежа на т.нар. Балкански поток - а всъщност тръбата на газопровода "Турски поток" през България, през която ще се транзитира руски газ от Турция към Сърбия и оттам - към Унгария. Това се случи след въпрос, свързан с решението на САЩ да наложи санкции на компаниите, строящи руските газопроводи "Северен поток - 2" и "Турски поток" и може ли това да се отрази на България и на строежа на газопроводода през наша територия.

Присъствието на Хейл се очакваше и според съобщение на Министерския съвет от понеделник. Вчера в обявлението на откриване на Стратегическия диалог България - САЩ името на заместник държавния секретар отсъстваше. 

По неофициална информация днес вероятно ще станат ясни и причините за неосъществената визита. Твърде вероятно е те да са свързани с ескалиралото напрежение между САЩ и Иран след удара срещу генерал Касем Солеймани, реализиран от Белия дом и довел до смъртта на генерала. Това води до по-високо ниво на опасност за високопоставени представители на американската власт, гласи още неофициалната информация, с която разполагаме.

Иначе самият форум е продължение на новия импулс в отношенията между двете страни след срещата на премиера с американския президент Доналд Тръмп в края на ноември м.г. "В рамките на форума в отделни панели ще бъдат обсъдени глобални въпроси, теми от сферата на отбраната, сигурността, икономиката, търговията, енергетиката, върховенството на закона (...) Ще се дискутира още сътрудничеството със САЩ в областта на енергетиката и изпълнението на приоритетни инфраструктурн проекти в сектора, така че България да запази ключовата си роля на газовата карта на Европа", пише още в съобщението от МС.​

На това събитие обаче според официалната си програма Борисов ще отдели само половин час. То започва в 9,30 ч., а от 10 ч има насрочено редовно заседание на Министерския съвет. Концесиите на морски плажове са една от темите, с които ще се занимаят министрите, става ясно от дневния ред. Правителственото заседание вероятно също ще е кратко, защото оттам министър-председателят заминава за Истанбул. 

За това пътуване официална информация от Министерския съвет предварително нямаше. Борисов е поканен на откриването именно на "Турски поток", а на него ще присъстват и турският президент Реджеп Ердоган, и президентът на Русия Владимир Путин. Поканен е и президентът на Сърбия Александър Вучич, на чиято територия "Турски поток" също бе обявен за завършен. Тоест - по трасето към Европа не е готов само българският участък, който премиерът ни настоява да се нарича "Балкански поток", въпреки че името му от двете страни на тръбата е "Турски поток".

Според предварителната информация в програмата на Борисов има планирана среща с Ердоган, а след нея в 15 ч истанбулско време ще е официалната церемония, посветена на газопровода.

Неотдавна от Сочи лично Путин - в присъствието на другия поканен в Истанбул днес - Вучич, обвини България, че бави "Турски поток" и дори намекна, че тръбата може да заобиколи България.

Борисов пък му отговори задочно, че строим по 5 км на ден, а миналия петък се закани, че ще прати на руския президент снимки на строежа "от птичи полет" - защото инспекцията му бе и от борда на хеликоптер. 

Дали в рамките на посещението в Истанбул ще има разговор и с Путин засега не е ясно. 

Премиерът се прибира обратно в София още тази вечер - по програма.