"Ливърпул" официално обяви новия си договор с Nike. Американският гигант вече ще доставя екипите на "червените", а споразумението влиза в сила от юни тази година.

Сделката вече придоби слава покрай съдебната битка, която водеше сегашният доставчик New Balance - друга щатска компания. Тя твърдеше, че имала клауза автоматически да удължи контракта си с "Ливърпул", стига да покрие най-добрата нова оферта на конкурент.

Клубът обаче още преди месеци се беше разбрал с Nike и съдът се произнесе в негова полза.

Все още не се обявени детайли от двете страни. Не е ясно за какъв период е споразумението с Nike, твърди се, че ще е за минимум седем сезона. Според британската преса "Ливърпул" ще получава по 80 милиона паунда на година заради това, че прочутата емблема на Nike стои на екипите, които използва за мачове и тренировки.

Европейският шампион става №1 в родината си по отношение на парите, които ще получава на сезон. Сега първи е "Манчестър Юнайтед" със 75 млн. паунда, които прибира за десет години от Adidas, а договорът влезе в сила през 2015 г.

Следват "Манчестър Сити" - 65 млн. с Puma, "Челси" и "Арсенал" с по 60 млн., съответно с Nike и Adidas. Уговорката е, че контрактът на лондонските "сини" е за 15 г., считано от 2017 г. На "топчиите" пък е само за 5 г. - до 2024-та.

А къде е "Ливърпул" спрямо грандовете от континента?

Далеч назад са "Ювентус" - 46 млн. на сезон с Adidas за 8 години. И "Байерн" (Мюнхен) - по 42,5 млн. за 15 г. със същия германски концерн.

Далеч напред обаче остават "Реал" (Мадрид) и "Барселона". "Белите" се обличат с Adidas (2016-2028 г.) срещу равностойността на 110 милиона паунда (129 млн. евро) на сезон, което прави 1,32 млрд. (1,55 млрд. евро).

"Барселона" също е в каталога на Nike (2018-2028 г.) за по 100 млн. паунда (118 млн. евро) или общо 1 милиард (1,2 млрд. евро).

В топ 10 на марките шампион е Adidas с 5 клуба, Nike има четири, а Puma - един.