Пратеник на Клуб Z в Истанбул

"Не, не може повече въпроси. Ще дойдат някой ден журналисти, които ще оценят какво направих днес."

С тези думи пред събралите се репортери на правителствения ВИП на софийското летище завърши в сряда денят за премиера Бойко Борисов. Доброто му настроение се изпари след като сам реши да повдигне въпроса за сутрешното интервю на енергийния олигарх и бивш шеф на "Лукойл" Валентин Златев пред бТВ. Последва въпрос за това кой е победил на карти, когато преди години двамата са играели заедно. Премиерът се ядоса и си тръгна. 

Иначе денят за Борисов наистина беше особен - започна със среща на първата сесия на Стратегическия диалог България - САЩ. И макар че дългоочакваният гост - зам. държавният секретар Дейвид Хейл, не се появи в България, премиерът имаше възможност да разговаря с представители на САЩ, да обясни, че самият американски президент Доналд Тръмп е повдигнал въпроса пред него за отпадането на визите за български граждани и да се похвали с добрите си отношения с него. 

Веднага след това Борисов се яви на редовно заседание на Министерския съвет. На него министрите взеха решение да позволят на България да закупи  20% от собствеността на интерконекторната връзка между България и Гърция. Колко ще струва това начинание и откъде ще дойдат парите засега не е ясно, но повечето експерти оценяват стъпката като положителна. Защо обаче решението беше забавено досега, при положение, че отдавна има такива намерения, остава тайна.

Любимата енергийна тема на премиера обаче не беше приключила. Той отлетя за Истанбул. 

Какво беше открито днес в Истанбул?

Една тръба на проекта за нов газопровод "Турски поток". Той е съставен от две части - едната, с капацитет от 16 млрд. кубически метра газ годишно, тръгва от Сибир и влиза в Турция и ще бъде ползвана за вътрешния пазар. Другата - със същия капацитет - продължава през България, Сърбия и Унгария и има за цел да захранва Южна Европа с руския газ. Целта е проста - прихващане на Украйна в клещите на двата мегапроекта "Северен поток-2", който обслужва Северна Европа и "Турски поток" от друга страна. Така размирен и непослушен Киев може скоро да бъде отразян от доставките, въпреки скорошното сключване на нов 5-годишен договор. 

Церемонията по откриването напълно съответстваше на познатия маниер на турския президент Реджеп Тайп Ердоган - луксозна, помпозна, с надъхващи речи и гръмки изрази за мир. Проведе се в чисто новата конгресна зала "Халич" на ключовото за Инстабул място - "Златния рог". Още при пристигането на българската делегация пред сградата имаше луксозна гледка. Десетки черни и много, много скъпи лимунизини с турски знамена показаха, че домакинът властелин вече чака Борисов. Българският премиер не скри задоволството си от автопарка и коментира колите. 

Залата - препълнена и осветена. Стотици журналисти - руски, турски, сръбски и български, а най-отпред, както подобава, един друг се бяха наредили официалните лица: Путин, Ердоган, Борисов и Вучич. Впечатление направи липсата на унгарския премиер Виктор Орбан. 

Най-напред на импровизираната сцена излязоха министрите на енергетика на Турция и Русия, които разясниха подробности за техническата част на проекта. Пред тях - две бели газопроводни тръби, леко разделечени една от друга, с надпис - "Турски поток". 

След тях на сцената, под бурни аплодисменти и гръмовна музика, се качиха Путин и Ердоган. Руският президент взе думата първи и сякаш забравил скорошните тежки пререкания между двамата - посвети речта си на извечното приятелство между Русия и Турция.

"Руският газ е добър, ще окаже добро влияние и ще обезпечи енергийната сигурност на всички страни.

Свидетели сме на историческо събитие. Явно можем да решаваме различни амбициозни задачи, ако имаме добра воля за това!".

Отново бурни аплодисменти. Думата взе Ердоган, който в типичния си стил - помпозно и гръмовно, продължи мисълта на Путин за голямото им приятелство. Благодарности между другото и за Борисов и Вучич. 

Ердоган премина през обяснения за самия проект, за огромните амбиции на Турция да стане енергийна сила в планетарен мащаб. Накрая беше време и за конфликтите в района. 

"Ние винаги сме били против конфликтите и напрежението, но ще защитаваме Северен Кипър и нито един проект, насочен срещу нас в Средиземно море, няма да успее!"

Ердоган и Путин, и двамата, препоръчаха и спиране на огъня в Либия. Без да отбележат, може би очаквано, че всъщност Русия и Турция заемат противоположни позиции в конфликта и подкрепят различни армии, които всеки момент ще влязат в директен сблъсък за Триполи. 

Официалният момент - всички лидери, включително Борисов и Вучич, излязоха на сцената, на която се материализира символичен червен кран. Идеята беше той да бъде завъртян от четиримата едновременно и да пуснат газа по тръбата. Завъртяха го. Помните ли двете разделечени тръби от началото на сценката - е, събраха се. "Турски поток" потече. 

Борисов и "Балкански поток"

"На територията на България няма "Турски поток".

На тази теза продължи да държи през целия ден премиерът Борисов. Според него, а и според цялото българско правителство, втората тръба на проекта, която влиза в България не е част от руския геополитически план, а обикновено разширяване на нашата газопреносна мрежа. Наречено "Балкански поток". Всъщност - така Борисов се надява да избегне американските санкции върху строителството, които вече бяха обявени в началото на този месец. Сметката е следната - тъй като по тръбата може да минава и друг газ - не само руски, значи това не е просто руски проект, а реална диверсификация и това го прави различен проект от "Турски поток". Това, която Борисов премълчава е, че цели 90% от капацитета на неговия "Балкански поток" са вече резервирани от "Газпром". Което, както знаем, е доста руска компания. Само за сравнение - Унгария не прие исканията на Москва и ще допусне само 50% от тръбата да бъде запълвана от руски газ.

Така простата сметка показва, че тръбата влиза в Турция като "Турски поток", минава през България като "Балкански поток", влиза в Сърбия като "Турски поток" и  продължава като "Турски поток" в Унгария. 

Дали американските санкции ще стоварят и върху българското трасе предстои да разберем. Според повечето сериозни анализатори България трудно ще се отърве, освен ако премиерът не е сключил сделка с Тръмп по време на посещението си в САЩ през миналата година. Един от вариантите е да започнем да внасяме доста по-големи количества втечнен американски газ. Това предстои да разберем. 

Борисов беше толкова убеден, че "Балкански поток" е нещо тотално различно от "Турски", че разказа как накарал Александър Вучич да нарича проекта и в Белград - "Балкански". Специално за българските медии. С новата информация предишната парадигма се променя на - "Турски поток" в Турция, "Балкански" в България и Сърбия и отново "Турски" в Унгария.

"Ние си изграждаме българска газопреносна мрежа", завърши размислите си Борисов по темата. 

Вечерята

Малко след края на церемонията Борисов, Вучич, Ердоган и Путин се отправиха на лидерска вечеря. Очаквано - на нея не бяха поканени медии, но от разказите на Борисов след това се разбра, че лидерите са си говорили в много приятелска обстановка, с шеги, закачки и добро настроение. Обсъдили са въпроси от сферата на инстраструктурата, енергетиката и миграцията. 

Пред журналистите Борисов заключи, че тримата го смятат за приятел. Не само те, но и Доналд Тръмп, и ЕС.

Изводите

Изречението от началото на този текст и последно в медийните изяви на Борисов за днешния ден показва едно - премиерът, може би наистина вярва, че историята ще го запомни, освен като строителя на магистрали, и като енергийния спасител на България. Дали това ще бъде така - предстои да видим, но въпросите около българското участие в "Турски поток" остават. Остава и да бъде изградено все пак нашето трасе от проекта, защото България не е приключила работните дейности. Преди време Борисов заяви, че страната строи по 5 км на ден. Ако се абстрахираме от простите сметки, които показват, че ако това е истина - то ние няма да построим малко под 500 км, колкото са ни необходими, а няколко хиляди, то само времето може да ни покаже дали страната ни ще загуби или спечели от "енергийните игри" на Балканите. Към момента сякаш печелят най-вече Владимир Путин и Реджеп Тайп Ердоган.