Броят на горските пожари в Амазония в Бразилия се е увеличил с 30 процента през изминалата година в сравнение с предходната година, предаде Франс прес, като се позова на данни на Националния институт за космически изследвания, съобщава БТА.

Общо 89 178 огнища на пожари са открити в бразилската част на Амазония през 2019 г. в сравнение с 68 345 през 2018 г. Само през август са били регистрирани 30 901 пожара.

Това увеличаване на пожарите, дължащо се основно на обезлесяването, породи критики от страна на международната общност, по-специално Франция, по адрес на администрацията на крайнодесния президент Жаир Болсонаро, който подкрепя проектите за икономическо развитие, по-специално минното развитие в Амазония.

Миналата година обезлесяването в бразилската част на Амазония достигна рекордно ниво, превишавайки 10 000 квадратни километра между август 2018 г. и юли 2019 г. за първи път от 2008 г. насам.

Рекордът по най-много огнища на пожари държи обаче 2004 г. с общо 218 637 огнища, следвана от 2017 г. с 107 439 огнища.

Най-топлата година в Австралия

2019 г. е била най-топлата и най-сухата година в Австралия, откакто се водят подобни статистики, според националната метеорологична служба, предаде и ДПА.

Миналата година средните температури в страната са били с 1,52 градуса по Целзий по-високи от обичайните средни температури. Така е бил подобрен рекордът от 2013 г., когато средно температурите са били с 1,33 градуса по Целзий повече от обичайното. Това означава, че годишните минимални и максимални температури са били над средното във всички шест щата и две територии на Австралия.

Миналата година е имало шест най-горещи дни, откакто се правят такива измервания в страната, като средно тогава температурите са били 41,9 градуса по Целзий.

Що се отнася до дъждовете, средното количество за миналата година е било от едва 277 милиметра, което е с 40 процента по-ниско от обичайното. Предишният рекорд в тази насока е бил поставен през 1902 г., когато средното количество на валежите е било 314,5 милиметра.

Много голяма част от Австралия е засегната от суша, като най-тежко пострадали са Нов Южен Уелс и Куинсланд.

В доклада с данните на метеорологичната служба се казва още, че връзката между пожарите и рекордно ниските валежи и увеличението на температурите е ясно. В Австралия над 10 милиона хектара земи изгоряха от началото на сезона на горските пожари. Тази година той започна по-рано през септември. Най-малко 26 души загинаха в огнената стихия.

Данните за температурите и валежите бяха разпространени ден преди екологични групи, свързани с австралийски студенти да излязат на протести с искане за повече действия във връзка с климатичните промени.