Японската министърка на правосъдието Масако Мори отново отхвърли критиките на бившия президент на "Нисан" Карлос Гон срещу японската наказателна система и каза, че иска той да се яви в японски съд, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Искам той да се върне и да се изправи действително пред японското правосъдие, но той избяга, въпреки че не беше задържан, въпреки че можеше да вижда свободно адвокатите си", припомни Мори и каза, че бягството на Гон не може да бъде оправдано.

"Ако обвиняемият Гон има нещо да каже по неговото дело, нека да представи аргументите си открито пред японски съд и да даде конкретни доказателства. Надявам се искрено, че подсъдимият Гон ще положи всички възможни усилия, за да защити гледната си точка в рамките на една справедлива съдебна процедура в Япония и че ще дойде да го направи пред един японски съд", каза министърката.

Тя допълни, че думите на Гон относно японската съдебна система са неверни и абсолютно недопустими и деформират представата на хората за нея.

Гон избяга от Япония, където очакваше процес за различни финансови злоупотреби, в Ливан. Вчера той даде пресконференция в Бейрут. На нея Гон заяви, че е бил обект на брутално отношение от прокурори в Токио, които са го разпитвали в продължение на осем часа на ден без присъствието на адвокат и които са се опитали да измъкнат самопризнания от него. Той определи обвиненията срещу него като неоснователни и като заговор с мащабите на "Пърл Харбър".

Малко след тази пресконференция в интервю пред френска телевизия Гон каза, че би искал делото му да се гледа във Франция и че може би ще пътува дотам, ако знае, че няма да има проблеми на границата, предаде Ройтерс.

"Ако имах гаранции, че няма да има проблеми на границата, бих могъл да отида във Франция, в Бразилия", каза Гон пред телевизия Те Еф 1.

Ливан, Бразилия и Франция са страни, които не екстрадират гражданите си, а Гон има гражданство и на трите страни.