Разбилият се вчера в Иран украински пътнически самолет не е подавал сигнал за проблем, но се е опитал да се върне на летището в Техеран, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Твърдението е от публикуван днес предварителен доклад на иранската Организация за гражданска авиация, която разследва трагедията. 

Очевидци на земята и в летящи в района самолети разказали на иранските разследващи, че падналият "Боинг 737" се е бил запалил още във въздуха, съобщи Ройтерс. Според източници на агенцията техническа неизправност е сред най-вероятните причина за катастрофата - говори се за прегряване на единия от двигателите.

Пет източника от служби за сигурност - три американски и по един европейски и канадски - заявиха пред Ройтерс, че според първоначални оценки на западни разузнавателни агенции украинският "Боинг" е имал техническа неизправност и не е бил свален от ракета.

При разбиването на самолета на Украинските международни авиолинии е отекнала мощна експлозия вероятно защото той е бил пълен с гориво за полета до Киев, пише още в доклада на иранските власти. 

Разследването продължава, а вчера се появиха информации, че Иран не иска да допусне американски експерти да участват в него. Съобщено бе, че държавата няма да даде черните кутии от разбилата се машина на щатската компания "Боинг". 

Техеран обаче е готов да предаде на Украйна черните кутии от разбилата се машина, съобщи иранският министър на транспорта Мохамад Еслами, цитиран от БТА. Той отхвърли спекулациите, че "Боинг 737" на Украинските международни авиолинии може да е бил свален.

"Самолетът се е запалил поради техническа повреда и това е довело до катастрофата", каза той.

В самолетната катастрофа загинаха всичките 176 души на борда. Жертвите са граждани на седем страни - 82 иранци, 63 канадци, 11 украинци, 10 шведи, четирима афганистанци и по трима германци и британци.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви днешния ден за ден на национален траур за жертвите на катастрофата. Страната разглежда няколко възможни причини за трагедията. В телевизионно обръщение държавният глава призова хората да не правят спекулации, да не разпространяват манипулативни твърдения и конспиративни теории и да се въздържат от прибързани заключения.