МВР, ДАНС и Специализираната прокуратура провеждат специализирана акция в Перник. Става дума за разследване на причините за водната криза в града. Според БНТ спецчасти са влезли в местното ВиК дружество, както и в областната управа на града. 

"Дали има задържани за 24 часа, ще ясно до края на деня", заяви пред журналисти главният прокурор Иван Гешев, който лично се появи в Перник.

По думите му имал среща с кмета Станислав Владимиров, но не и с областния управител.

"Очакват се сериозни резултати от тази акция“, добави Гешев, цитиран от "Фокус". 

„Подробни изявления ще даде Специализираната прокуратура, където ще бъдете запознати с всички подробности на досъдебното производство. На територията на Перник и София се провежда досъдебно производство, свързано с водната криза в Перник", уточни той. 

Иван Гешев съобщи, че в Министеството на околната среда и водите в София също тече проверка от служители на ДАНС и МВР. Това обаче е във връзка с разпоредената от главния прокурор проверка на различни разрешителни режими за внос на боклук от Италия.

„Планът предвижда до утре да се разпитат над 30 лица“, заяви обвинител № 1.

Главният прокурор отбеляза, че не е уведомявал премиера Бойко Борисов за спецакцията. „Не ми е работа да го уведомявам. Най-вероятно той е запознат“, допълни още Гешев.

Според непотвърдена информация при акцията в Перник бил задържан Иван Витанов - отстраненият управител на ВиК в миньорския град. Това е станало тази сутрин рано в дома му. Витанов трябваше да бъде освободен като управител на общото събрание на дружеството на 10 януари - утре.

Малко по-късно Нова съобщи, че по информация на телевизията е задържана и бившият областен управител на Перник - Ирена Соколова, която е лидер на женската организация на ГЕРБ. 

Очаквайте подробности.