"Реал" (Мадрид) е на финал за Суперкупата на Испания след победа в първия полуфинал над "Валенсия" с 3:1. Тони Кроос откри направо от корнер, Иско удвои, а Лука Модрич вкара за 3:0, преди Дани Парехо да намали за носителя на Кралската купа.

Тази вечер "Барселона" среща "Атлетико" (Мадрид) в другия полуфинал. Финалът е в неделя - ще има или "Ел класико" или мадридско дерби.

Дотук добре. Всичко би било рутинно, ако този минитурнир се провеждаше в Испания. А не в Джеда, Саудитска Арабия. Но и това вече се превръща в рутина, като се има предвид колко много големи спортни събития напоследък приема ислямската монархия.

"Реал" се справи с "Валенсия" без Гарет Бейл и Карим Бензема, които останаха у дома. Клубът се страхува от контузии, които да попречат в битката за титлата с "Барса".

Тези дни всички протестират срещу решението на Испанската футболна федерация да подпише 3-годишен договор със Саудитска Арабия за турнира. Фенове, спонсори, рекламодатели, медии, правозащитни организации като "Амнести интернешънъл"... "Реал" (Мадрид) и "Барса" не протестират, макар че каталунците имаха перипетии при пътуването си до Джеда.

Саудитците плащат 120 милиона долара за трите години, в които ще домакинстват на надпреварата. Само за правото. Лъвския пай вземат "Барселона" и "Реал" - по 10 милиона евро. Затова си траят тези дни, макар че треньорът на "блаугранас" Ернесто Валверде директно обясни причината за азиатското рандеву - "икономическа, пари".

Направи изявлението в родината си - в Джеда едва ли ще е толкова словоохотлив.

До понеделник в Испания са продадени 1076 билета на феновете и на четирите отбора. Клубът "Валенсия" е пласирал 26.

"Никой не иска да ходи там", тръби "Ел Мундо", а останалите медии са в същия дух.

"Трябваше да е мач между шампиона "Барселона" и носителя на купата "Валенсия", а Испанската футболна федерация го денатурализира и превърна в някакъв комерсиален мутант. Не е Суперкупа и не се провежда в Испания. Това е трофей, който проституира за пари", пише мадридското издание в редакционен коментар.

Критики отправи шефът на Ли Лига Хавиер Тебас. Заради изложените по-горе аргументи, но обърна внимание и на нещо друго: Саудитска Арабия пиратства чрез тв канала си beoutQ, който излъчва големи мачове от Европа, включително и от Испания, без да плаща права на популярния beIN Sports или на други големи телевизии.

Тебас изтъкна, че парите, които плаща Саудитска Арабия, всъщност са изкарани на гърба на европейския футбол.

"Суперкупата се превърна в нещо неатрактивно през последните години, защити се шефът на футболната федерация Луис Рубиалес. - Парите от Саудитска Арабия няма да отидат, за да си построя вила. Ще отидат за женския футбол и клубовете от втора и трета дивизия. Кой няма да се съгласи, че парите са важни? И не само че са важни, а и ще влязат по предназначение."

А напук на протестите от много страни - най-големи от "Амнести интернешънъл" заради нарушаване на човешките права и случаи като "Кашоги", Саудитска Арабия напоследък се превърна в топ дестинация за големи спортни събития.

Ето ви списък на прима виста: мач за Суперкупата на Италия (през 2018-а Кристиано Роналдо вдигна първата и купа с "Ювентус" на Арабския полуостров, а в края на миналата "Лацио" огорчи него и тима му), боксови галавечери, върхът беше мачът за световната титла в тежка категория Анди Руис - Антъни Джошуа, голям голф турнир (вече бойкотиран от звездата Рори Макилрой), кеч турнир, Мастърс в снукъра...

Списъкът набъбва постоянно. И явно ще става все по-голям. Говори се, че престолонаследникът принц Мохамед бин Салман иска да закупи "Манчестър Юнайтед".

Голям футбол се прави с големи пари. Нали така?